Tragédia: 50 métert zuhant, mielőtt szörnyethalt Gergő

Egy 35 éves magyar hegymászó vesztette életét Új-Zélandon.
Egy 35 éves magyar hegymászó vesztette életét Új-Zélandon.

Fáradtság és kimerültség okozhatta az Új-Zélandon elhunyt pécsi tájfutó férfi halálát. Verhás Gergő (35) profi, tapasztalt hegymászó is volt, egy kavicsos hegyoldalban csúszott meg, majd egy ötvenméteres szakadékba zuhant. A PVSK Tájfutó szakosztályának volt a tagja.

Gergő hét társával az Új-Zélandi Arthur Pass Nemzeti Park 2271 méteres Rolleston hegyét mászták meg vasárnap. Az éjszakát a csúcson töltötték, lefele jövet érte a tragédia. Az Új-Zéland Alpine Club ügyvezető igazgatója, Sam Newton megerősítette a férfi halálát, aki az egyik legjobb hegymászójuk volt.

– Gergő halála tragikus veszteség számunkra, hétfőn kora reggel ereszkedtek le a hegyről, Gergő megcsúszott egy hófoltos részen, ahol laza kavicsos volt a talaj, innen ötven méterre talált rá nem sokkal később a mentőhelikopter – mondta a Staff újságnak az ügyvezető, aki szerint elszomorító, hogy valaki, aki ennyire élvezte a hegyeket, egy ilyen tragikus balesetben haljon meg.

Gergő aktív és népszerű tagja volt az Auckland-i klubnak. Jelentős csúcsokat hódított meg a szigeten, Newton szerint az elmúlt hat hónapban 12 csúcsot mászott meg.

A Canterbury Westpac hegyi mentők szóvivője szerint az eséstől jelentős sérüléseket szenvedett, a legénység ezerkilencszáz méteren találta meg a férfi holttestét.

– Nehezen fértünk hozzá, ez egy viszonylag meredek, kavicsos lejtő volt, nagyobb kihívás volt, mint amire számítottunk – mondta szóvivő.

A férfi pécsi sporttársai megdöbbentek Gergő halála miatt. Gergő egy blogot vezetett új- zélandi élményeiről, ebben arról írt, hogy világot akart látni, ezért költözött a világ végére.

– Mindig erre vágyott, öt éve költözött ki a barátnőjével Új- Zélandra, azt tervezte, hogy egy hegyi menedékházat fog üzemeltetni, így mindig lesz ideje szerelmének, a hegymászásnak hódolni – mondta lapunknak az egyik sporttársa.