Törvényt hoztak Áder feleségéről

Az államfő nejének biztosítását ezentúl az adófizetők állják – így rendelkezik egy decemberi törvény. Az összeget a minimálbér kétszerese után kell fizetni. Havi 36 ezer forintról van szó.
Az államfő nejének biztosítását ezentúl az adófizetők állják – így rendelkezik egy decemberi törvény. Az összeget a minimálbér kétszerese után kell fizetni. Havi 36 ezer forintról van szó.

A mindenkori köztársasági elnök társadalombiztosításáról egy 1997-es törvény rendelkezik, ebben azonban nem szerepel, hogy házastársának tb-jét ki fizeti. Azért nem, mert a Göncz Árpád elnöksége alatt született verdikt idején az államfő felesége már nyugdíjaskorú volt, azaz ilyen járulék nem terhelte.

A helyzet egészen tavaly májusig változatlan maradt: Mádl Ferenc, Sólyom László és Schmitt Pál hitvese is korára való ­tekintet­tel mentesült. Változást Áder ­János hivatalba lépése hozott. Ugyanis felesége, dr. Herczegh Anita aktív korú, évekkel ezelőtt még – a Fővárosi Törvényszék adatai szerint – gazdasági ügyekben bíráskodott.

Elnökfeleségként számos jótékonysági, illetve karitatív teendő hárul rá, így – akárcsak elődei – ő is főállású first lady.

A decemberben életbe lépett törvény éppen ezért úgy rendelkezik, hogy a minimálbér kétszeresének összege után kell tb-jét megállapítani. Ez valamivel több mint havi 36 ezer forintot jelent az adófizetőknek. Ám még ezzel a tétellel is a világ egyik leginkább spórolós elnökfeleségének számít, ugyanis semmilyen egyéb fizetésben, javadalmazásban nem részesül.

Egy nyitott kérdés azért így is maradt: gyakorló first ladyként tavaly májustól idén decemberig biztosítva volt-e, és ha igen, azt ki fizette? Erre a kérdésünkre azonban a Köztársasági Elnöki Hivatal, személyes adatokra hivatkozva, nem adott választ.

Michelle, te drága...

Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle, több mint 1,4 milliárd dollárjukba (309 milliárd forint) kerül évente az amerikai adófizetőknek. Ebből Michelle Obama költségei több tízmillióra rúgnak, sok ezer dollár értékű ruháival és rendkívül drága, több százezer dolláros nyaralásaival. Még az elnöki kutya, Bo is százezer dollárba (nagyjából 20 millió forint) kerül gondozója fizetésével együtt. Ezzel szemben például a teljes brit királyi család alig 60 millió dollárt (13 milliárd forint) emészt fel egy évben.

Összehasonlításul: a Köztársasági Elnöki Hivatal idén 1,8 milliárd forintból gazdálkodik. Az összegbe a külföldi diplomáciai látogatásoktól a dolgozók fizetésén át minden költség és kiadás beletartozik.)