Törvényes átverés: tízezrekkel húzza le a jegyüzér svájci cég a rajongókat

Csupán kedvenc zenekara, a Gorillaz novemberi magyarországi koncertjére szeretett volna belépőt vásárolni Nádai Gábor, de mire feleszmélt, egy hatalmas jegyvásárlási csalás áldozata lett.

– A legutóbbi eseményre pillanatok alatt elfogytak a jegyek, ezért most figyeltem, hogy ne maradjak le. Hetekkel ezelőtt jelentkeztem a „hivatalos” eseményre, majd szombaton jött az értesítő: vehetek jegyeket, amiket az egyik népszerű online, mint utólag kiderült jegyüzér banda árult. Pedig előtte még le is ellenőriztem őket: egy nemzetközi, jegyértékesítéssel foglalkozó, bejegyzett cég – emlékszik vissza a Borsnak Gábor. A későbbi áldozat a jegyárakat látva ledöbbent, de semmiképp nem akarta kihagyni a bulit, ezért negyvenkétezer forintért megvette a jegyeket. Ami ezután következett, kiverte nála a biztosítékot.

A Gorillaz november 13-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában

– A bankkártyaadatok megadása után ledöbbenve tapasztaltam, hogy 59 200 forintot vontak le. Ekkor még csak a 17 ezres kezelési költségen morogtam, de amikor kiderült, hogy a csalóktól vásárolt jegyem valójában 9900 lett volna, ha a kizárólagos értékesítőtől vásárolok, elgurult a gyógyszerem – fakadt ki a Borsnak a 28 éves átvert férfi.

A kamu oldalt ügyesen találták ki: Egyesült Királyságbeli domén, svájci cég, így az Európai Uniós fogyasztóvédelmi lehetőségek nem élnek.

A 9900 forintos jegy darabját 21 389 forintért vette meg, de a kártyáról 59 200 forintot vett le a svájci cég

– Folyamatosan villog az arcodban, hogy „mindjárt elfogynak a jegyek”, „most vettek épp tízet”, „hat éve nem volt a zenekar koncerten”, és így tovább. Ezt a viselkedést szabályozni kellene, mert habár jelenleg törvényes, mégis gusztustalan hozzáállás – teszi hozzá a fiatal, aki ezt követően panaszt tett a csalóknál, a banknál, a svájci internetes csalásokkal foglalkozó hivatalnál, az EU-s szerveknél, és a hivatalos értékesítőnél is jelezte az esetét.

– Ha kell, kimegyek Svájcba, és tégláról téglára lebontom az épületet. Hihetetlenül pörgök ezen a témán, én is hülye voltam, de sok pénzzel vertek át, és nem szeretném, hogy más is így járjon.

Nem egyedi

Gábor blogbejegyzése után több mint hatvan, hasonló cipőben járó ember jelentkezett. Emellett a Facebookon van egy csoport, ahol az ominózus csaló portálnak az áldozatai írják le történeteiket. A felület csaknem ezer tagja már több mint 42 ezer fontot perelt vissza a cégtől.