Törvény kötelezi szófogadásra a gyereket

A szülőket gondosságra, a gyerekeket szófogadásra kötelezné a kormány a készülő családjogi törvény tervezete szerint. A gyermeknek pedig előírják, hogy kötelessége gondoskodni szüleiről.
A szülőket gondosságra, a gyerekeket szófogadásra kötelezné a kormány a készülő családjogi törvény tervezete szerint. A gyermeknek pedig előírják, hogy kötelessége gondoskodni szüleiről.
A szófogadatlan gyerekek és a hanyag szülők körmére akar nézni a kormány a készülő családjogi törvény tervezetében: a famíliákat érintő paktummal többek között azt szeretnék elérni, hogy a csemete köteles legyen szót fogadni szüleinek, és a lehető legtöbbet hozza ki magából minden tekintetben, amíg a családi fészek melegét élvezi. Az elképzelés szerint a szülők ugyanakkor nem dönthetnének a gyermeküket érintő kérdésekben annak megkérdezése nélkül, és akár saját életvitelük szintjét is alacsonyabbra kell szállítaniuk, hogy az utód ne szenvedjen hiányt. Ezért viszont a kölyöknek, miután felnőtt, kötelessége gondoskodni szüleiről, ha azok egyedül nem tudják fenntartani magukat.

Az elképzeléseket heves vita övezi, akadnak támogatói és ellenzői is, de mit mond a szakember?

– Napjainkban társadalmi értékváltozásnak lehetünk szemtanúi, amelyben a család már nem alapérték. A tervezetben hangsúlyozott pontokat rögzítették a korábbi törvényben is, csak rokontartásnak hívták, és egyedül a gyereket nevesítették benne. A készülő törvény viszont már a szülőt is említi – véli dr. Illés Blanka ügyvéd.
– A jogszabály alkotói úgy gondolhatták: ki kell emelni ezeket a pontokat, valószínűleg azért, mert mostanában sok szülő szorul gyermeke támogatására. Jelenleg az ilyen rokontartási ügyekben a szülő többnyire nem tartásdíjért perel, hanem valamilyen korábban adott pénzt követel vissza – osztotta meg tapasztalatait a szakértő lapunkkal. De hogyan romolhat meg ennyire a viszony a hozzátartozók között?

– Ez generációs probléma – vélekedik Horváth Magdolna családterapeuta. – A családok már nem olyan összetartóak, mint régen, fellazultak a kötelékek. Az elmérgesedett viszonynak azonban minden esetben előzménye van: a szülő azt kapja vissza felnőtt gyerekétől, amit az látott, tapasztalt. Tehát nem is annak van igazán jelentősége, hogyan bánt a szülő gyermekével, hanem annak, hogyan gondoskodott ő maga annak idején az ő szüleiről – teszi hozzá.

A törvénytervezet legfontosabb kérdése mégis az, hogyan fogják betartat - ni. Szerettük volna megkérdezni erről az elképzelést kidolgozó kormányzati munkacsoportot, azonban a Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) sajtóirodájának munkatársa, Paulik András arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kormány remélhetőleg ezen a héten foglal állást a törvényjavaslattal kapcsolatban, a KDNP pedig ezt követően szeretné csak kifejteni véleményét. De a kiszivárgott hírek szerint semmilyen következménye nem lesz, ha valaki e kötelezettségeket megszegi, kimondásuk csupán szimbolikus, a kormánypártok családról vallott értékrendjét tükrözi

P. A. - S. D.