Törökszentmiklós: nem felelősek babáikért a drogos anyák

Gyermekeik állapota miatt nem, ám kábítószerrel visszaélés miatt eljárás indulhat a két törökszentmiklósi anya ellen, akiket életveszélyes állapotban vittek kórházba, miután dizájnerdrogot fogyasztottak.
Gyermekeik állapota miatt nem, ám kábítószerrel visszaélés miatt eljárás indulhat a két törökszentmiklósi anya ellen, akiket életveszélyes állapotban vittek kórházba, miután dizájnerdrogot fogyasztottak.

Országos megdöbbenést váltott ki a tö­rökszentmiklósi dizájnerdrogos eset. Ismeretes: hat fiatalt, köztük két kismamát vittek a mentők kórházba életveszélyes állapotban, a várandós nőkön császármetszést hajtottak végre, gyermekeik válságos állapotban vannak. A rendőrség őrizetbe vett egy 39 éves helyi férfit, a fiatalok feltehetően tőle szerez­ték be a drogot.

Csak erkölcsi vétek?

Hétfőn a Bors arról érdeklődött a rendőrségtől: indul-e eljárás a gyermekeiket veszélyeztető kismamák ellen? Pásztorné Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője így válaszolt: a rendőrség még értékeli az adatokat, vizsgálják más bűncselekmény megvalósulásának lehetőségét. Ugyanakkor a la­punk által megkérdezett jogászok egybehangzóan úgy vélekedtek: a kismamák legfeljebb erkölcsi értelemben ítélhetők el, bűncselekményt nem valósítottak meg. Dr. Magyar György ügyvéd szerint legfeljebb kábítószerrel visszaélés miatt indulhat eljárás a két nővel szemben. Dr. Kamarás Péter ügy­véd ezt még annyival egészítette ki, hogy a nők akár egy drogeltereléssel megúszhatják.

Alfa-PVP-t fogyasztottak

A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) adatai szerint tavaly több mint száz, az elmúlt tíz évben pedig körülbelül öt­száz­ötven újfajta dizájnerdrogot regisztráltak Európában, és ezek­ből Magyarországon több mint kétszáz jelent meg. Január elseje óta a dizájner­drogok birtoklása is jogszabályba üt­közik. Már tíz grammnál kevesebb mennyiségért is büntethető a drogfogyasztó.

Zacher Gábor toxikológus az M1 híradójának elmondta: a fiatalok a szakértôk által már ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-há­rom éve jelentek meg a piacon, nagyon „népszerűek” és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer – fűzte hozzá – önmagában is alkalmas életveszélyes állapotot okozni, de együtt különösen. Kifejtette: a túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése és halmozott görcsrohamok.

Tragikus mérleg

Funk Sándor addiktológus a Borsnak azt mondta: sajnos gyakran találkoznak aktív kábítószer-fogyasztó kismamákkal. A különböző drogfajták eltérő módon hatnak a terhességre. Némely szerek átjutnak a méhlepényen, ilyen például a heroin, a különböző ópiátok és némelyik dizájnerdrog.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.