Aktuális

TOP7 korszakalkotó magyar zseni

Bors

Létrehozva: 2019.02.17.

<p>Tény, hogy a magyar felfedezők, tudósok, szakemberek nélkül nem tartana itt a világ. Nélkülük nem létezne a ma ismert televíziózás, nem lennének modern számítógépek, de az orvostudomány sem teljesítene olyan megbízhatóan, mint napjainkban.</p>

7.Tihanyi Kálmán

A fizikus és villamosmérnök feltalálta az ikonoszkópot, ami a töltéshalmozás elvének a felhasználásával képes volt a képalkotásra. 1926-ban ennek köszönhetően német mérnökök összerakták az első elektronikus televíziót. Az általa létrehozott képalkotási technika segítségével pedig világszerte elterjedhetett a televíziózás.

6.Semmelweis Ignác

Az anyák megmentőjeként elhíresült orvostudós a gyermekágyi lázra talált megoldást. Bécsben szülészorvosként dolgozott, ahol boncterem és szülőrészleg is működött. Rájött, hogy maguk az orvosok fertőzik meg az anyákat, méghozzá azzal, hogy nem fertőtlenítenek, azaz mosnak kezet munkájuk során. Ezzel nők milliói­nak az életét mentette meg.

5.Gróf András

A magyar mérnök és üzletember az elektronika és a mikrocsipek úttörője volt. Kaliforniában kezdett félvezetőkkel foglalkozni, majd csatlakozott a frissen megalapuló Intel céghez, amelynek mérnök-igazgatója lett. A világhírű gigavállalat szinte minden számítógépbe gyárt csipeket. Egyértelmű: Gróf nélkül most nem tartana itt a modern elektronika.

4.Szent-Györgyi Albert

Hatalmas hatást gyakorolt a tudományos életre. A többség a C-vitamin 1927-es felfedezése miatt ismeri, de számos orvostudományi felfedezést is tett. A 30-as években a T-vitaminra is rá­bukkant, majd áttörést ért el az anyagcsere-folyamatokban és az izomműködés megértésében is, nem beszélve a rákkutatásról. Máig ő az egyetlen tudós, aki itthon végzett kutatásért kapott Nobel-díjat.

3.Pulitzer József

A médiatörténelem egyik legjelentősebb alakja, és az újságírás mai formájának egyik megalapítója. Az amerikai polgárháború után Saint Louis-ban telepedett le, itt lett egy napilap újságírója. Igazi médiamágnássá New Yorkban vált. Ő futtatta fel a tényfeltáró riportot és az objektív újságírást, valamint a sportoldalt. Hovatovább: ő rakta le a bulvár alapjait. Megalakította a Pulitzer-díjat is, amelyet a Kolumbiai Egyetem általa létrehozott újság­író kara adományozza a szakma legjobbjainak évről évre.

2.Teller Ede

A hidrogénbomba atyja. A zsidóüldözés miatt Amerikába emigrált, ahol többek között Albert Einsteinnel dolgozott. Több felfedezést is tett a kémia és a kvantummechanika területén. Legjelentősebb munkája az első működő atomreaktor volt. Ezután hívták meg a Manhattan-tervbe, amelynek keretében komoly részt vállalt az atombomba megalkotásában. Hamarosan a tervei alapján elkészült a hidrogénbomba is, de a brutalitása annyira megrettentette, hogy innentől már csak az atomenergia békés felhasználását kutatta.

1.Neumann János

A Manhattan-projekt géniusz matematikusát igazi zseninek tartották, akivel tudóstársai sem tudták tartani a lépést. Könyvek egészét tudta rövid időn belül memorizálni, és komplex egyenleteket oldott meg fejben. Mindenhez értett, 32 tudományos áttörést publikált. A legnagyobb találmánya a digitális számítógép, nélküle nem léteznének a világunkat megváltoztató, nélkülözhetetlen technikai eszközök. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142207_auto_resized.jpg
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713484211
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141331_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713484211
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713484211
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713484211
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze