Aktuális

Tömje tele videószeméttel a telefon agyát!

BoBe

Létrehozva: 2019.08.09.

El szeretné adni használt telefonját vagy laptopját? A Bors most elmondja, hogyan tegye, nehogy kínos helyzetbe kerüljön.

Vannak rémtörténetek arról, hogy telefonszámok, üzenetek, privát képek és videók kerültek illetéktelen kezekbe (és fel az internetre), amiket emberek a telefonjukon vagy a számítógépükön tároltak. Ha ön épp arra készül, hogy eladja a használt készülékét, az aláb-biak szerint cselekedjen, hogy ne kerüljön kínos helyzetbe!

1. lépés: Adatmentés

Minden adatot, amire szüksége van, biztonságosan mentsen! Két lehetősége van: vagy „a felhőbe” menti adatait, amit elég egyszer engedélyezni a készüléken, vagy átmásolja a telefon tartalmát számítógépre, ha pedig laptopon adna túl, annak adatait egy pendrive-ra vagy külső merevlemezre.

– A menteni kívánt adatok közül tapasztalataim szerint a telefonszámok és a képek a legfontosabbak. Ha androidos telefonról számítógépre szeretné átmásolni a képeit, akkor az úgynevezett „DCIM” mappában találja őket, innen könnyedén át tudja húzni – magyarázza Barabás László, a Tech2.hu főszerkesztője.

– A névjegyzékek és az üzenetek esetében van egy olyan opció, hogy „Exportálás (mentés)”. Ilyenkor egy külön fájl jön létre, ami lementve tartalmazni fogja az összes telefonszámot. Akinek androidos telefonja van, és belépett az e-mail címével a Google-fiókjába, annak automatikusan szinkronizálja az adatait a rendszer.

Érdemes ellátogatni a contacs.google.com weboldalra, ott be tud lépni a felhasználói fiókjába, és könnyedén le tudja ellenőrizni, hogy ott vannak-e a telefonszámok. A Google a fényképek átmentésére is praktikus lehet: ha engedélyezzük a Google Fotók alkalmazásnak, automatikusan a felhőbe menti azokat. (A felhő, ugyebár, egy online adattároló hely.) Innen aztán a fotók könnyedén visszatölthetők (szinkronizálhatók) wifin keresztül az új készülékre. Iphone-okon az Apple saját iCloud alkalmazását a legpraktikusabb használni, amivel minden felküldhető a felhőbe, ami a telefonon van.

Ha ellopták a készüléket

Számolnia kell azzal is, hogy bármikor ellophatják a telefonját. Szerencsére erre az esetre már van androidos és iPhone-os alkalmazás is, ami a segítségére van. Az applikáció segítségével könnyedén megtalálhatja egy másik készülékről – jellemzően számítógépről – az okostelefonját, sőt az adatait is letörölheti a távolból a készülékéről. De a legfontosabb, hogy miután észlelte a lopást, 48 órán belül jelentse a rendőrségen! Aztán tiltassa le a SIM-kártyáját a szolgáltatónál!

2. lépés: Törlés és gyári visszaállítás

Ha elkészültek a mentések, töröljön mindent a telefonjáról! A fényképek mellett a névjegyzéket, az üzeneteket, androidos készüléken a Google-fiókját! Érdemes előtte mindenhonnan kijelentkezni – így iPhone esetében az Apple-ID-ból is –, mert ha nem lép ki, akkor az új tulajnál adott esetben kérheti a régi gazda felhasználónevét és jelszavát. Győződjön meg róla inkább többször, főleg azoknál az alkalmazásoknál, ahol automatikusan elmentette jelszavát.

– Minden készüléken van egy „Gyári visszaállítás” vagy „Alaphelyzetbe állítás” funkció. Ez gyakorlatilag olyan állapotba rakja vissza az eszközt, mintha most vette volna meg. Ez a funkció minden adatot töröl az eszközről, tehát ez után nem igazán lehet már visszanyerni azokat – mondja a főszerkesztő.

Laptop esetén is ugyanazt kell csinálnia mentés után: törölni és alaphelyzetbe visszaállítani. A számítógépeken általában a „Frissítés és biztonság” menüpont alatt található „Helyreállítás” vagy hasonló néven. Ez ugyanúgy teljesen letöröl minden adatot gépről, és az olyan állapotba kerül, mint amikor újonnan vette meg.

3. lépés: Nehezítse meg a guruk dolgát!

Miután alkalmazta telefonján a Gyári visszaállítás funkciót, ne lép­jen be sehova, még az internetre se kapcsolódjon a készülékkel! Tegye le a telefont egy asztalra, és indítsa el a videófelvevő gombot! Hagyja, hadd menjen egészen addig, ameddig be nem telik a telefon me­móriája! Ekkor megint csináljon egy alaphelyzetbe visszaállítást! Ezt megismételheti akár többször is. Így borsot törhet a techguruk or­ra alá, akik így nem tudnak dörzsölt módon a semmiből visszahozni adatokat. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714001716
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714001716
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160315_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160510_auto_resized.png
metropol.hu

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714001716
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137421_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében