Tömeggyilkosság: radarral keresnek 180 magyar holttestet

Rohoncon egy több mint hetvenéves tömeggyilkosság maradt felderítetlenül. Vadász Gábor évek óta küzd azért, hogy megtalálják meggyilkolt édesapja sírját.
Rohoncon egy több mint hetvenéves tömeggyilkosság maradt felderítetlenül. Vadász Gábor évek óta küzd azért, hogy megtalálják meggyilkolt édesapja sírját.

Rohonc vagy osztrák néven Rechnitz falu több mint hetven­éves súlyos titkot rejteget. 1945-ben, nagyszombat éjszakáján száznyolcvan zsidót öltek meg egy mulatság után.

– Batthyány Margit grófnő rendezte kasté­lyában a vacsorát, ame­lyen ott voltak a helyi SS-tisz­tek és náci vezetők. Éjjel érke­zett egy telefon, önkénteseket kér­tek, hogy öljék meg a legyengült és hal­dok­ló zsidókat. Ezek az emberek a kereszt­pajtába voltak bezsúfolva – idézte fel dr. Vadász Gábor a szörnyűséget, aki­nek az édesapját és a nagybátyját is ott ölték meg.

A halálba ment a vonat

A foglyokat a kőszegi munkatáborból vonattal szállították Rohoncra. A biztos halál várt rájuk, mert rossz egészségi állapotuk miatt már nem tudták őket dolgoztatni.

– Apám úgy került a vonatra, hogy nem hagyta magára legyengült ikertestvérét, ezért őt is megölték a pajtában – sóhajt a fia.

A halottakat másnap szintén zsidó foglyokkal elföldeltették, utána őket is megölték. A tömegsír pontos helyét a mai napig nem találják, benne száznyolcvan magyar ember csontjaival.

Vadász Gézát és ikertestvérét is ebben a pajtában lőtték tarkón © Kecskeméti Zoltán

Voltak túlélők

David Litchfield író egy olyan 82 éves túlélővel találkozott, aki akkor kény­szermunkásként nyolc sírgödör ásásá­ra kapott parancsot. Éjfélre végeztek, utá­na hallották a lövéseket. Egy ember­nek pedig sikerült megszöknie. Az egyik helyi családnál bujkált hetekig a szénakazal­ban, így menekült meg. Egy másik nyomravezető azt állítja, a mészárlás után még kisfiúként ruhadarabokat, imaszalagokat és cipőket talált az egyik szántóföldön.

Drónnal kutatnak utánuk

A rohonci polgármester, Engelbert Kenyeri szerint a keresztpajta körül mintegy tízhektáros területen lehetnek a sírok, és már számtalanszor végeztek kutatásokat a korabeli bírósági jegyzőkönyv alapján.

– Drónnal, radarral, korabeli amerikai fotók alapján is keresték a csontokat, de eredménytelenül. Ha felmerül új információ, a Belügyminisztériumtól és a földek tulajdonosától is kell engedély. Hat darab háromszor háromméteres gödörről van szó – tájékoztatta a Borsot.

A polgármester Engelbert Kenyeri a szörnyűség egyik dokumentumával © Kecskeméti Zoltán

A pápától kért segítséget

Vadász Gábor maradt egyedül az elhunytak leszármazottai közül. Korábban személyesen a pápának is írt, hogy járjon közbe az ügyében. Egy magyar tudományos intézet javaslatot tett a sírok feltételezett helyének átkutatására. Speciális geofizikai mérésekkel hamar lenne eredmény, de 3,2 millió forintba kerül. Írtam az osztrák köztársasági elnöknek és a Belügyminisztériumnak is.

– A gyilkosság az osztrákok bűne, kötelességük a sírok felkutatása! – szögezi le a megölt férfi fia.

Tábla őrzi az azonosított áldozatok emlékét © Kecskeméti Zoltán