Tokaji csúcsborok kerülnek kalapács alá

A tokaji borok gyöngyszemeire, páratlan különlegességeire lehet licitálni azon az április 27-i árverésen, amit a Tokaji Borlovagrend rendez hagyományteremtő szándékkal a sárospataki várban.
A tokaji borok gyöngyszemeire, páratlan különlegességeire lehet licitálni azon az április 27-i árverésen, amit a Tokaji Borlovagrend rendez hagyományteremtő szándékkal a sárospataki várban.

A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségek közé. A ’80-as években alakult Tokaji Borlovagrend az utóbbi időben jelentősen megújult. Most a Tokaji Tavasz nevű háromnapos fesztivál keretében a legjobb termelők csúcsborait árverezi el.

– Várhatóan 22 tétel kerül kalapács alá. A liciten döntően éttermek, gyűjtők és importőrök vesznek majd részt, köztük több külföldi jelentkező van – mondta el lapunknak Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke. – A tételek döntően egy-egy gönci hordó, vagyis 136 liter mennyiségûek, de néhány igazán egyedi eszenciát 10-10 literenként árverezünk el. A nettó bevétel 40 százaléka a borlovagrend kiadásait fedezi, a jövő évtől pedig jótékony célt szolgál. Szepsy István a saját portékáját is kalapács alá viszi.

– Ez a 2012-es évjáratú Nyulászó 58-as száraz furmint az 58-as parcellából való, ahol 1928-ban telepítették a szőlőt. A hajtásválogatást és az évi négy-öt fürtszabályozást ezen az egyharmad hektárnyi területen magam végeztem. Itt a kis fürt a cél, ugyanis a száraz furmintnál az apró fürtök a legzamatosabbak – ismerteti eljárása okát Szepsy István. A 136 liter bor becsértéke 1,42-1,59 millió forint között van, vagyis ­tíz­ezer forintnál is többet ér literje. De lehet, hogy a licitálók még felsrófolják az árat.

A tételeket a licitálások nyertesei természetesen palackozva és felcímkézve kapják meg. A kikiáltási árakat az árverés hetében, várhatóan április 22-én határozzák meg a kereslet függvényében.

A Tokaji Tavasz nevet viselő háromnapos rendezvényen, amely április 26-án kezdődik, bárki részt vehet, nem csak az, aki vásárolni szeretne. A 14 ezer forintos ebéden és a 25 ezer forintos vacsorán néhány különleges tokaji bort meg is kóstolhatnak.

Mi a gönci hordó?

Tokaji hordótípus, nevét Gönc községről kapta. A XIX. században kialakult 160 icce, vagyis 136,6 liter űrtartalmú tölgyfahordó. Az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony töppedt szőlőszem került egy gönci hordó alapborba.