Tóásó 100 milliókra perli Bolíviát

Több millió dollár kártérítést is kaphat Tóásó Előd Bolíviától azok után, hogy hat évet raboskodott az országban. Pere az USA-ban indul. Tóásó azonban nem léphet be az országba.
Több millió dollár kártérítést is kaphat Tóásó Előd Bolíviától azok után, hogy hat évet raboskodott az országban. Pere az USA-ban indul. Tóásó azonban nem léphet be az országba.

Sem Tóásó Előd, sem nővére, Edit nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba, így nem vehetnek részt abban a kártérítési eljárásban, amit Bolívia ellen indítottak – számolt be a Magyar Nemzet. Tóásót 2009-ben tartóztatták le társaival a dél-amerikai országban. A férfi hatévnyi raboskodás után, tavaly szabadult. Azzal vádolták, hogy merényletet tervezett Evo Morales elnök ellen.

Edit már Tóásó börtönévei alatt eljárást kezdeményezett Bolívia ellen. Az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon kezdődő kártérítési peren azonban nem vehet részt sem Tóásó, sem a testvére. A férfi eleve nem kapott beutazási engedélyt, míg Edit vízumát 12 órával az indulás előtt vonták vissza. Edit még a varsói gépre sem szállhatott fel. A lengyel fôvárosból indult volna New Yorkba.

A Bors utolérte New Yorkban Lukács Csaba újságírót, aki Tó­ásóékat kísérte volna a bíróságra. Ô kiutazhatott, de a New York-i John Fitzgerald Kennedy Repülőtéren három órán keresztül vallatták, mert kiderült: az általa vezetett alapítvány vásárolta Tó­ásóék repülőjegyét.

– A kihallgatótiszt hárompercenként szajkózta, hogy ő csak a hazáját védi. Egész éjjel faggattak, már bezárt a reptéri terminál, mire elengedtek – nyilatkozta a Borsnak Lukács Csaba, aki Tóásó hazahozatalában is segédkezett.

Tóásóék a repülőjegyen félmillió forintot buktak. Kérdéses, hogy mekkora kártérítést remélhetnek ezek után Bolíviától. Ezt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy hasonló perekben a dél-amerikai országtól volt, aki ötmillió dollárt nyert, így Tóásó is több százmillió forintnak megfelelő összegre számíthat.