Tízmilliókba került, de nem látható Bush szobra

Tízmilliókat költöttek az idősebb George Bush volt amerikai elnök egész alakos szobrára, de egyre valószínűbb, hogy ki sem állítják.
Tízmilliókat költöttek az idősebb George Bush volt amerikai elnök egész alakos szobrára, de egyre valószínűbb, hogy ki sem állítják.

Ismét csak nem megfelelő helyre került az adófizetők pénze. George H. W. Bush, az Egyesült Államok 41. elnökének (1989–93) egész alakos, Budapestre szánt bronzszobrát szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt kellett volna elkészíteni. Sorsáról azóta sem tudni semmit. A Miniszterelnökség még 2012 májusában adott 34,4 millió forintot egy közalapítványnak, hogy szobrot állíthassanak az idősebb Bushnak. A kormányhatározat nem adott sok időt a munkának, 2012. július 31-ig kellett volna elkészülnie. Az alkotást akkor avatták volna fel, amikor Bush legközelebb Magyarországra érkezik, egy ró­la szóló könyv 2013. januári be­mu­ta­tójára. A bemutató lezajlott, de az exelnök nem jött el, a szobornak pedig híre-hamva sem volt. Hogy az idős politikus miért nem ment el, nem tudni, de úgy hírlett, túlzásnak találta a kétméteres, nem túl élethű monumentumot.

Máté István Reagan-szobra Budapesten. Ez már áll

Utolértük telefonon Máté István csongrádi szobrászt, aki a műre megbízást kapott, és aki annak idején a Szabadság téri kétméteres Ro­nald Reagan-szobrot is készítette. A művész viszont nem kívánt nyilatkozni, röviden csak annyit mondott, a Terror Háza igazgatóját keressük. A Schmidt Mária vezette múzeumot éppen az a közalapítvány működteti, amely a pénzt kapta a szoborra, csakhogy kérdéseinkre a múzeum sem reagált. Próbálkoztunk a Miniszterelnökségnél is, ott is hiába. A művet korábban a Terror Házában vagy a XI. kerületi Jubileum Parkban akarták felállítani.

Bush első magyarországi látogatása 1989-ből. A rendszerváltásban betöltött szerepéért kapná az alkotást © MTI