Tizennégy korhű Sissi-ruhát varrt Mónika

Czédly Mónika gyerekkora óta imádta azokat a ruhákat, amelyeket a királylányok és királynők hordanak. 2004-ben komoly fájdalmakkal járó betegséggel küzdött, de úgy érezte, nem szabad feladni, mert szeretne elkészíteni egy ilyen gyönyörű ruhát. Egyik nap betért a Gödöllői kastélyba, hogy lássa Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási festményét. Ahogy nézte a festményt és Sissi ruháját, tudta, el kell készítenie. Ennek az lett az eredménye, hogy a varrónő immár 14 ruhát készített el, amelyek pontos lenyomatai Sissi korabeli ruhái­nak. Mónika minden részletre figyel, kézzel varrja őket, vagy lábbal hajtós varrógépen korhű anyagokból.

1853: Erzsébet lóháton

Sissi imádott lovagolni, még lovardát is építtetett, ahol tükör előtt gyakorolt. A képen látható ruha egy akkor hagyományos lovaglóöltözék, de férfinyakkendővel. Egyébként már akkor kissé magyaros stílusúnak számított a kabátja.

1855: Magyar díszruha

Az udvari ünnepségek díszruháit váltotta fel a magyarosabb viselet. Stílusát tekintve: fűzött, vékony derék, habos ingváll, terebélyes szoknya és az elengedhetetlen kötény. Koronázásig ezt a ruhát viselte a magyar vonatkozású eseményeken.

­­

1865: Báli ruha

Franz Xaver olajfestménye alapján készült a ruha. Sissi szerette a divatot, és saját ízlése szerint választotta ezt a ruhát, amelyet csillagok díszítettek, és fehér selyemből, illetve tüllből készült. Hajában gyémántcsillagok ra­gyogtak.

1867: Sissi koronázási ruhája

Erzsébet királyné valódi koronázási ruhája, amit 1867. június 8-án viselt a Mátyás-templomban. A ruhát a Veszprémi Püspökségben található misegarnitúrából állították össze, megegyezve az eredeti méretekkel, így a szoknya deréktól lefele öt méter hosszú.