Tíz dolog 1996-ból, amit ma már nem csinál a munkahelyén – videókkal

Szinte tegnap volt, mégis rengeteget változott a világ 1996 óta. De, hogy mennyit, azon csak akkor fog igazán megdöbbenni, ha elolvassa az alábbi kis listánkat.
Szinte tegnap volt, mégis rengeteget változott a világ 1996 óta. De, hogy mennyit, azon csak akkor fog igazán megdöbbenni, ha elolvassa az alábbi kis listánkat.

Sorra vesszük, mi volt teljesen természetes akkoriban a munkahelyeken, amin ma már jókat mosolygunk. Viszont, ha túl sokszor tör ki Önből a „jééé, tényleg!”, akkor az bizony annak a szomorú jele, hogy már legalább húsz éve dolgozik!

1. Üvegkancsós, elektromos irodai kávéfőzővel készült az egyféle presszókávé, és nem pénzbedobós automata adta műanyagpohárba a rövid és hosszú kávét, kapucsínót – szabadon választott cukormennyiséggel, tejjel vagy tej nélkül. És az a kávégép persze forró csokit sem tudott. Műanyag tetős papírpoharakkal sem érkeztek az emberek reggel a munkahelyre, hiszen a ma trendi elvivős kávé sem létezett.

2. Lehetett az irodában cigarettázni. Sem hatósági büntetés, sem a kollégák rosszallása nem kellett, hogy visszatartsa a dohányosokat. Így lényegében a cigiszünet fogalma sem létezett.

© © Pixabay

3. Szinte mindenki vezetékesen telefonált, hiszen a mobil nem volt még tömeges kommunikációs eszköz: csak a menő vállalkozóknak, politikusoknak, esetleg újságíróknak volt. Épp 1996-ban jött ki egyébként
a Nokia legendás féltéglája, a 1610-es, ami az első olyan áron kínált készülék volt, amit lényegében bárki megengedhetett magának a Westel 0660-nál, a Westel 900-nál vagy a Pannon GSM-nél. Ez indította el a magyarországi mobilbummot. Egyes, „a korral haladó” munkahelyeken adtak akkoriban a kollégáknak személyi hívót, úgynevezett csipogót – amin a Vészhelyzetben is értesítették a dokikat –, de ez végül sosem tudott igazán elterjedni idehaza, hiszen elsöpörte a mobilfónia.

Reklám Csonka Andrással és a klasszikus féltéglával:

4. Nem e-mailekben, csatolt fájlként küldözgettünk dokumentumokat, hanem faxon. Jó sokat lehetett szentségelni, ha nem ment át az adás, ha nem volt olvasható, vagy ha kifogyott a faxpapír.

5. Ha valamit nem tudott az ember (adatot, tényt, elérhetőséget stb.) a Google sajnos nem segített. Egy 2000-ben publikált tanulmány szerint 1996-ban Magyarországon 17 456 számítógép kapcsolódott a (nyilván nem széles sávú, inkább betárcsázós) internetre, amiről a többség azt se tudta, mi. De legalábbis nem nagyon hitte, hogy alapjaiban fogja meghatározni majd az életünket. A Google pedig csak 1998 óta létezik.

6. Számítógépe sok helyen csak a főnök titkárnőjének volt, plusz volt még egy közös a kollégáknak (azóta kihalt munkahelyi szó: számítógépasztal). A szerencséseknek már volt Win95-je, amúgy a 3.1-es Windows-zal kellett boldogulni. A dolgozók egy tetemes része vonakodott számítógépes tanfolyamra menni mondván: nekik az már úgyse kell a munkájukhoz.

7. A gondnokot gondnoknak hívták és nem facility manager-nek. Munkaügyi-személyzeti részlegek működtek, és nem hr-osztályok.

8. A férfi munkatársaknak még be kellett vonulni katonának. A hadkötelezettséget csak 2004 novemberében törölték el.

9. (Mikro)kazettás diktafonnal készítettünk hangfelvételeket.

10. Kazettás-cédés táskarádióból szólt a „Lemon Tree” az irodában (többnyire a Danubiusról vagy a Juventusról), és nem a YouTube-ot vagy a Spotify-t hallgatták a kollégák.