Titokban jönnek haza a magyar Oscar-díjasok

Sikerült! Oscar-díjas lett a Saul fia! Mit érez most a magyar stáb? Melyikük őrzi majd a szobrocskát? Milyen lehet vagyont érő whiskyvel koccintani világsztárokkal? A Bors nagy Los Angeles-i körképéből minden kiderül.
Sikerült! Oscar-díjas lett a Saul fia! Mit érez most a magyar stáb? Melyikük őrzi majd a szobrocskát? Milyen lehet vagyont érő whiskyvel koccintani világsztárokkal? A Bors nagy Los Angeles-i körképéből minden kiderül.

Páncélszekrényben? Golyóálló üvegbúra alatt? Könyvespolcon? Hol lesz vajon majd a magyar filmesek Oscarja? Egyáltalán: kinél lesz majd a szobor: a rendezőnél? A főszereplőnél? Producernél? Lehet, sorsolni kell majd...

– Még nem tudott megegyezni a filmes stáb, hogy melyikük vitrinjébe kerül az aranyszobrocska, talán kő-papír-ollóval döntik el Nemes Jelesék – meséli a Borsnak a Saul fia producere, Sipos Gábor.

Azt sem árulja el, mikor jönnek haza: titokban lépi át ugyanis a magyar határt az Oscar-díj, a filmesek ugyanis nem szeretnék, ha ünneplő tömeg várna rájuk zászlókkal, kereplővel, gázdudával a Liszt Ferenc reptéren.

– Nem bírjuk a felhajtást, zavarba jövünk az ünnepléstől, jobban szeretünk kontrollált körülmények között létezni – meséli a Borsnak Sipos Gábor, akit Los Angelesben, a díjátadó gála utáni partin kaptunk telefonvégre. – Óriási az örömünk, hatalmas nyomás volt mindannyiunkon már hónapok óta, talán ma este érezzük először, hogy kicsit könnyebb. Csodálatos érzés, hogy a filmünk és vele együtt az egész nemzetünk díjazott lett, ez minden magyar ember öröme és büszkesége – magyarázza Sipos.

Magyar idő szerint február 29-én, hétfőre virradó éjszaka rendezték meg a 88. Oscar-gálát, ahol a Saul fia a legjobb külföldi filmek kategóriájában szállt harcba a szobrocskáért, amit végül meg is nyert. Hatalmas teljesítmény ez, hiszen utoljára 1982-ben nyert szobrot egy hazai film, ez a Mephisto volt, Szabó István rendezésében.

Érthetően nagy most az öröm, de vajon egy első filmes rendező, aki azonnal Oscart nyer, mennyire lesz képes újat mutatni, vagy megközelíteni az első munkája színvonalát? Áldás vagy átok azonnal a csúcsra jutni?

– Szeptember óta készítjük elő a következő filmünket – mondja olyan természetességgel a hangjában Sipos Gábor producer, mintha éppen otthon ülne a kanapén, nem pedig egy Oscar- szoborral a kezében a filmvilág gigasztárjai körében kortyolgatná a százezer forintos whiskyt. – Mi munkában gondolkodunk, nem díjakban.

A Saul fia stábja összeforrt a közös munkának köszönhetően, az új filmünket is ugyanazokkal az emberekkel kezdtük el – mondja a producer, majd visszatér a whiskykérdésre. – Biztos sokan azt hiszik, hogy mi most őrülten gazdag emberek lettünk, és a lábunk előtt hever a világ, de ez közel sincs így. Az Oscar-díjjal nem jár pénz, egy megtérülhető befektetésnek nevezném inkább, ami a forgalmazónak térül meg. Nekünk „csak” öröm a szobor. De micsoda öröm! – zárta szavait Sipos Gábor.

Ikerpár játszotta Saul fiát

Egy tizenöt éves tiszafüredi ikerpár, Farkas Balázs és Gergő játszotta a mozi címszerepét, Saul fiát. A tinédzserek Budapesten a stáb itthon maradt tagjaival ünnepelték a korszakos sikert.

– Még most sem hiszik el, ami történt, tíz centivel a föld felett járnak – mesélte a Borsnak a büszke anyuka, Györgyi. Furcsa, hogy ikerpár játsszon egy szerepet, de nem lehetett eldönteni, kié legyen a szerep. – Az egyik jelenetben én, a másikban Balázs játszott – árulta el Gergő.

Orbán Viktor köszöni

A politikusaink voltak a leggyorsabbak, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc helyi idő szerint már hajnalban megemlékezett a fantasztikus diadalról. A kormányfő ezt írta: „A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük.”

Bud Spencer jó reggelt kívánt

Bud Spencer részben magyarul gratulált. Lehet, unokájának budapesti barátnője tanította?
„Jo Reggelt to my fans in Hungary and congratulations for the best foreign language film 2016!”

Zsazsa életjelet adott

Gábor Zsazsa is gratulált Facebook-oldalán Nemes Jeleséknek, de inkább valószínűsíthető, hogy a férje, Anhalt herceg írt a 99 éves színésznő helyett, aki az utóbbi időben nagyon rossz bőrben van.

A trófea

Az Oscar-szobor alapja agyag, melyet bronzzal, majd 24 karátos arannyal borítanak be. Súlya 3,856 kiló, magassága 34,3 centi. Előállítási ára körülbelül 500 dollár, s évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. Az eszmei értéke több száz ezer dollár, és tilos eladni.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.