Titkolják, ki jár jól az államfői borokkal

Pár százezer forint folyhatott be eddig a köztársasági elnök borainak eladásából, bár az összeget nem hozza nyilvánosságra Schmitt Pál hivatala. Még azt sem árulták el, hogy kik kapják a pénzt.
Pár százezer forint folyhatott be eddig a köztársasági elnök borainak eladásából, bár az összeget nem hozza nyilvánosságra Schmitt Pál hivatala. Még azt sem árulták el, hogy kik kapják a pénzt.
Nem árulja el a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH), hogy melyik szervezet kapja majd azt a pénzt, amely az elnök akciójából folyt be. Schmitt Pál államfő tavaly áprilisban, több mint 650 bor közül választotta ki azt a hármat, amelyek megkapták a Magyarország köztársasági elnökének bora kitüntető címet. Ezeket kínálják diplomáciai alkalmakkor a Sándor-palotában is. Az elnök egy vörös-, egy fehér- és egy desszertbort választott, a döntésben neves sommelier-k segítették.


A borokat a kiválasztás után a CBA forgalmazta, a jótékonysági kasszába pedig minden eladott palack után száz forint folyt be. Megkérdeztük Kiss Norbertet, a KEH társadalmi kapcsolatok hivatalának vezetőjét, hogy áll a jótékonysági akció és kinek ajánlják fel a pénzt.

– A legjobb borok kiválasztását idén is megtartjuk, erre hamarosan sor kerül majd. Ott adunk tájékoztatást arról, mennyi pénz folyt be és, hogy pontosan kinek is ajánljuk fel ezt az összeget. Szeretnénk, ha ez meglepetés lenne. Nagyjából egy évvel a tavalyi kiválasztás után fogjuk megtartani a tájékoztatót, addig legyenek türelemmel – mondta Kiss Norbert. Kerestük a CBA szóvivőjét, Fodor Attilát is, aki szintén nem tudott adatokat mondani. – Nem tudunk pontos palackszámot mondani, csak áprilisban. A nyertes szervezetet egyébként maga az államfő fogja kiválasztani – mondta a szóvivő.


A Bors nem adta fel. Megkérdeztük magukat a borászokat, hogy ők hány palackkal adtak át a boltnak. Bodri István, a Bodri pincészet ügyvezetője lapunknak elárulta, hogy az érintett kadarkából nagyjából 4000 palackot adtak el a CBA-nak, vagyis ha mind elkelt, akkor 400 ezer forint jöhetett be. Orosz Gábor – aki a desszertborok kategóriát nyerte – szintén nem tudott nagy számokat mondani. – Alig ezer darabot tudtam felkínálni – árulta el a borász. A harmadik pincészet, a Kreinbacher birtok nem szolgált számokkal.
F. A.