Tetszik a politikusoknak a Nemzet Zenésze díj

A politikusok is elismerik, van létjogosultsága a Bors kezdeményezésének, hogy Nemzet Zenésze díjat kaphassanak a könnyűzenészek.
A politikusok is elismerik, van létjogosultsága a Bors kezdeményezésének, hogy Nemzet Zenésze díjat kaphassanak a könnyűzenészek.

Olvasóink többsége és a korábban megkérdezett nemzet színészei és sportolói is egyet­értettek a Bors azon kezde­ményezésével, hogy a magyar beat-, rock- és popkultúra jeles képviselői – akik maradandót alkottak és ezzel a magyar kulturális élet részeivé váltak – méltó elismerésben részesüljenek, vagyis legyen Nemzet Zenésze cím is.

Ezúttal a politikusokat többé-kevésbé a magánvéleményükről kérdeztük.

A fideszes L. Simon László volt kultúráért felelős államtitkár is úgy véli, hogy a könnyű­zene évek óta a magyar kultúra szerves része.

– Ezt nem csak mi, az előző kormányok is elismerték. A legnagyobb kitüntetést, a Kossuth-díjat is megkapja rockbanda, rockzenész, az Illés zenekartól az Omegán át Ákosig. Az állam részéről ez elismerés, ahogy az általam képviselt Cseh Tamás- program is, a könnyűzenei utánpótlást támogatja. De egyetértek a kezdeményezéssel. Úgy gondolom, ahogy a Kossuth-díjasok közé, úgy a Nemzet Művésze cím birtokosai közé is beférnek a könnyű­zenészek.

Kunhalmi Ágnes, a kulturális bizottság MSZP-s alelnöke szerint is van létjogosultsága a Bors felvetésének.

– Egyetértek, igen. Szerintem minden a kultúra része, amit emberek azért hoznak létre, hogy átadják érzéseiket, a pop pedig kapcsolatot teremt az alkotás más szegmenseivel. Sokszor inspirál, sokszor nehéz élethelyzetekben ad kapaszkodót, és ez ezektől a művészektől jön.

A szintén fideszes Halász János, a parlament kulturális bizottságának tagja büszke ar­ra, hogy sok rockzenészt a ba­rátjának tudhat.

– Jószándékú kezdeményezés. Ez jó alkalom arra is, hogy megemlítsük, mi történik ma ebben a témában. Létrehoztuk a Cseh Tamás-programot, ami fiatal zenészek életpályáját segíti. Ha ez a kezdemé­nyezés a javaslaton túl előterjesztéssé válik, a Fidesz-frakció kialakítja az álláspontját róla.

Hasonlóan vélekedik Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke. – Mindegyik díj esetében indokolt lehet az újítás. Rig Lajos országgyûlési képviselô felvetette, hogy posztumusz is adományozható legyen a Nemzet Mû­vésze díj, illetve a Nemzet Sportolója ne csak olimpiai sportág képviselői közül kerülhessen ki (nem csak onnan kerülhet ki – a szerk.). Indokolt, beszéljünk a szélesítésről.