Aktuális

Német belügyminiszter a münsteri merényletről: nem terrortámadás történt

Bors

Létrehozva: 2018.04.07.

Forrás: Twitter

Horst Seehofer: Nincs terrorizmusra utaló jel

Nincs terrorizmusra utaló jel a Münsterben történt tömeges gázolás ügyében - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter vasárnap az előző nap történt bűncselekmény helyszínén. A gázolónak, aki a "gyáva és brutális bűncselekményt" végrehajtotta - nyilatkozata szerint - nincs kötődése a terrorista színtérhez.

Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy a gázoló nagy valószínűség szerint - a korábbi hírekkel ellentétben - egyedüli tettes volt.

* * *

Fegyveres rendőri intézkedés Münster belvárosában videón:

Konservativer on Twitter

Münster Video https://t.co/1fMw3du8Q2

Büntetlen előéletű lehetett a gázoló

20:10

A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy a 48 éves férfi - aki három embert megölt, húszat megsebesített és a gázolás után végzett magával - büntetlen előéletű. A rendőrség este megkezdte lakásának átkutatását, a lap szerint robbanóanyagot keresnek és a művelethez különleges egységeket is mozgósítottak.

Az SZ, az NDR és a WDR tényfeltáró munkacsoportja és a Bild információit a rendőrség estig nem erősítette meg és nem cáfolta.

Angela Merkelt a kancellár szombat esti közleménye szerint mélyen megrázta az eset. A hatóságok "most minden elképzelhetőt megtesznek a cselekmény feltárásáért, az áldozatok és hozzátartozóik támogatásáért" - áll a közleményben, amelyben Angela Merkel köszönetet mondott a résztvevő szakembereknek.

Hozzátette, hogy állandó kapcsolatban áll Horst Seehofer belügyminiszterrel, Olaf Scholz alkancellárral és Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnökkel.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy a münsteri és az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség teljes erővel dolgozik az ügy feltárásán, és a szövetségi biztonsági szervek szorosan egyeztetnek a tartományi hatóságokkal.

A sebesültek közül hatan életveszélyes állapotban vannak. A münsteri egyetemi klinikán bevezették a vészhelyzetre kidolgozott intézkedéseket, így egy külön osztályt biztosítottak a sebesülteknek és felszólították véradásra a város lakosságát. Este visszavonták a felszólítást, közölve, hogy bőven elég jelentkező gyűlt össze a klinikánál.

A tömeges gázolás miatt a tartomány úthálózatának több pontján rendkívüli rendőri ellenőrzést kezdtek gépkarabéllyal felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőrök részvételével - írta hírportálján a Rheinische Post című tartományi lap. 

A Bild szerint készültségbe helyezték a szövetségi rendőrség különleges egységeit, köztük a terrorelhárító alakulatokat.

Szemtanúk szerint nem egyedül volt a gázoló

19:45 Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az MTV 1 esti híradásában elmondta, hogy információi szerint 1969-ben született német állampolgár volt az elkövető, a holtteste még az autóban van. Robbanóanyagtól tartanak a rendőrök, ezért kiürítették a támadás helyszínét. Szemtanúk szerint nem volt egyedül az elkövető a furgonban, 2-3 ember menekült el. A német rendőrség ennek a lehetőségét vizsgálja, helikopterek köröznek Münster belvárosa felett.

Amint megírtuk: belehajtott a tömegbe egy kisteherautó szombaton délután a németországi Münster belvárosában, a helyi rendőrség szerint legkevesebb hárman - a kisteherautó vezetőjével együtt négyen - meghaltak és többen megsebesültek - közölte az MTI.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi város központját lezárták, a helyszínen mentők, rendőrök és tűzoltók dolgoznak - közölte a rendőrség.

Alfred Albion™ on Twitter

So it begins... Again... #Munster

A helyszínelés során, kora este a kisteherautóban gyanús tárgyat találtak, ezért kiürítették a környéket és vizsgálják, hogy veszélyes-e a tárgy - tette hozzá a szóvivő.

Több tucat sebesült

Több német országos hírportál arról ír, hogy a rendőrség feltételezése szerint terrortámadás történt. Az igazságügyi tárca közölte, hogy legkevesebb hárman - a kisteherautó vezetőjével együtt négyen - meghaltak. A sebesültek száma harminc és ötven között lehet, köztük hatan életveszélyes állapotban vannak.

Eli Dror on Twitter

Several reported #killed as #car drives into crowd in #Germany's #Munster Dozens said injured in possible attack; police say driver of vehicle has killed himself https://t.co/YeKL3rlFAf

A münsteri rendőrség a Twitteren a találgatások és a nem megerősített információk terjesztésének mellőzését kérte.

Az eset a helyiek és a turisták körében is népszerű Kiepenkerl nevű vendéglő előtti téren történt.

Josh Caplan on Twitter

Additional photos emerge from scene where driver rammed vehicle into restaurant Grosser Kiepenkerl, in Munster, Germany - leaving three dead and more than 30 injured.

A német szövetségi kormány ügyeletes szóvivője útján kinyilvánította részvétét az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak.

Így tett Münster polgármestere, Markus Lewe is, aki egyben köszönetet mondott a mentésben és az ügy feltárásában résztvevő szakembereknek. Újságíróknak elmondta, hogy egyelőre nem ismert az eset háttere.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714130416
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164700_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714130416
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163148_auto_resized.jpg
travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714130416
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714130416
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros