Terjed a hányásos vírus

Hányásos, hasmenéses járvány terjed az ország több megyéjében. Tolnában több százan kapták már el, a háziorvosok Pest megyében is sok megbetegedést jelentettek.
Hányásos, hasmenéses járvány terjed az ország több megyéjében. Tolnában több százan kapták már el, a háziorvosok Pest megyében is sok megbetegedést jelentettek.
Hét egészségügyi intézményből jelentettek már idén vírus okozta hányást, hasmenést – közölte Visontai Ildikó, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-helyettese. Januárban tíz területről 21 olyan közösségi járványt jelentettek, ami hányással, hasmenéssel kezdődött. Hét helyen már azonosították a calicivírust.

Télen szezonja van a hasonló fertőzéseknek, különösen az olyan időjárás során, mint amilyen az utóbbi hetekben volt. Az érkező fagy hatására várhatóan alábbhagy a fertőzés, ami egyébként sem éri el a tavalyi szintet. A szakemberek azonban arra számítanak, hogy még februárban is terjed a hasfájással kezdődő, vizes hasmenéssel, hányással, sok esetben lázzal folytatódó járvány.

– Idős, fiatal egyaránt könnyen elkaphatja a most fertőző járványt – tudtuk meg dr. Bense Tamás háziorvostól. – Az első fél napon nem javasolt a gyógyszerezés, ilyenkor ugyanis az a legjobb, ha a káros, toxikus anyagok folyamatos folyadékbevitel mellett kiürülnek a szervezetből. Később székletfogót és vitaminokat lehet bevenni. Ajánlatos a táplálkozást almával, sárgarépával és banánnal újrakezdeni, ezek gazdagok vitaminokban és ásványi sókban, és könnyen emészthetők. Legfontosabb a folyamatos folyadékbevitel: teával, buborékmentes ásványvízzel, esetleg húslevessel.

Lapunknak egy gyermekorvos elmondta: néhány korty hideg kóla segíthet abban, hogy elmúljon a hányinger. Ez a típusú betegség gyors lefolyású, két-három nap alatt túl van rajta a beteg, akit addig is érdemes otthon tartani és elkülöníteni, mert a vírus könnyen terjed. Fontos a folyamatos fertőtlenítés, kézmosás is.
KM–BB