Terhesen lett terhes ez az asszony - elmagyarázzuk

Kate Hillel olyan történt, amely annyira ritka, hogy eddig csak 10 ilyen dokumentált esetről tudni a világban. Az ausztrál asszonynál 2006-ban policisztás petefészek szindrómát (PCOS) diagnosztizáltak, amely egy összetett, több szervet érintő betegség.

Mi a policisztás petefészek szindróma?

Alapvetően egy abnormális hormonális működés, amelyet egy bizonyos férfihormon (androgén) túlsúlya okoz. Több szőre van az ebben a betegségben szenvedőknek, továbbá nemcsak vérzészavart, ritka menstruációt, de ezeknek a teljes elmaradását is okozhatja. A petefészken egy vastag kéregréteg képződik, ez pedig megakadályozza a petesejt kilökődését, így gyakorlatilag a beteg nem tud teherbe esni. A ki nem lökődött petékből pedig ciszták alakulhatnak ki, így a páciensnek a várandósság hiánya mellett más problémákkal is fel kell vennie a harcot.

Hill a PCOS miatt hormonkezelésben részesült, ami miatt egy együttlétet követően, 10 nap különbséggel kétszer esett teherbe a férjétől. A szupertermékenységnek nevezett állapot nagyon ritka. Hill várandóssága ikerterhességnek indult, majd úgy hitték hármasikreik lesznek, de az egyik babát a korai szakaszban elvesztették. Aztán hamar kiderült, nem az egyik meglévő petesejt osztodott tovább, hanem az első peteérést követően nem sokkal később egy újabb érett petesejt lökődött ki, amelyet a férj még életképes (akkor már 10 napos ) spermája képest volt megtermékenyíteni.

A programozott császárral világra hozott lányokon - Olivián és Charlotte-on - azonnal látszott, hogy nem egyszerre fogantak, nemcsak a méretük és súlyuk tért el, de az látszott is rajtuk, hogy a más fejlődési szakaszban vannak. A kicsik 2015 decemberében születtek, azóta minden rendben van velük és a szüleikkel is. A nő orvosa azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy google-znia kellett, mert annyira nem volt szakirodalma az ilyen terhességnek.

Az első dokumentált eset 1960-ban történt, akkor egy olyan testvérpár látott napvilágot, akik közt két hónap eltérés volt. Ebben az esetben nem egy együttlét alatt esett teherbe az anya és a kisebbik fia koraszülött lett.

Egy vietnami házaspárnak pedig 2014-ben azt tűnt fel, hogy ikreik nem hasonlítanak egymásra. DNS-tesztre vitték a kicsiket, ebből derült ki, hogy nagyon rövid időkülönbséggel közösült az anya két férfival is, így lettek ikreik. Ilyen példából számos van, de a legtöbb esetben nem vizsgáltatják ki a szülők az eltérések okát.

A rágcsálók, nyulak, lovak, juhok és erszényeseknél ez gyakrabban előfordul, mert több nősténynek van két méhe, illetve van, hogy az újabb párzási időszak úgy jön el, hogy még vemhes az állat. Ha például a kenguru duplán terhes és az utódok között jelentős az időbeli eltérés, a már kihordott, de még az önálló életre nem feltétlen képes utódját kirakja az erszényéből és az új jövevénnyel el kezd el foglalkozni.