Aktuális

Tényleg repülővel járt lopni Repülős Gizi - Városi legenda

Dulai Péter

Létrehozva: 2019.02.11.

Kilencvenkét évesen – a múlt héten – elhunyt népmesei hősünk azt mondta, irtózott a repüléstől, nevét egészen máshonnan kapta. A Bors azonban beszélt a rendőrrel, aki kétszer is megfogta az állítása szerint kleptomániás tolvajt.

Forrás: MTI

Kosztor Sándorné Bodnár Gizella – ismertebb nevén Repülős Gizi – halálhíre pillanatok alatt felfordulást okozott az interneten. Fél napig még az sem volt biztos, hogy az asszony valóban eltávozott-e az élők sorából. Amikor pedig már mindenki megnyugodott, hogy Rózsa Sándor, a Viszkis és Stadler József mellett egyfajta magyar népmesei hősként tisztelt besurranó tolvaj életben van, kiderült, hogy tényleg elhunyt, ráadásul már el is temették. Ki volt ez az első ránézésre kedvesnek tűnő nagymama, aki még kilencven évesen is lopott? 

Végigportyázta Európát

Gizi néni 1926-ban született Miskolcon. Állítása szerint hatévesen agyhártyagyulladást kapott, és meg volt róla győződve, hogy ez kleptomániát okozott nála. Szanatóriumba is került, ahol „csak” paradicsomot lopott. Irodalom és történelem szakon szerzett diplomát, de sosem dolgozott tanítóként.

Pontosan nem tudni, mikor kezdődött a bűnözői karrierje, de 22 évesen, 1948-ban kapcsolták le először. Élete során összesen negyven év szabadságvesztéssel sújtották, ebből tizenhetet ült le. Hatszor szabadult közkegyelemmel, az 1956-os forradalmat követő megtorlás utáni amnesztiának köszönhetően például 11 esztendővel rövidült a büntetése.  

Nem csak Magyarországot, de egész Európát is végiglopta, kedvence Franciaország volt. Betörni nem tört be, inkább besurrant, ahová lehetett. Szenvedélyesen szerette az ékszereket és a pénzt. A nyomozók szerint nem volt semmiféle lopási kényszere, egyszerű tolvaj volt. 

Magyarországon az ötvenes években még voltak belföldi repülőjáratok nagyvárosok között. A Budapesten élő Gizi a legenda szerint ezt a nagyszerű lehetőséget használta ki: reggel felszállt, elrepült Miskolcra vagy éppen Szegedre, lopott, az esti járattal pedig hazarepült.

Milyen magasan vagyunk?

Repülős Gizi ugyanakkor állítása szerint életében nem ült repülőgépen, mert rettegett tőle. „Mint a Szupercsapat című filmben a nagy, erős néger” – mondta 2007-ben egy lapinterjúban. Bár repülővel is ritkán járnak lopni az emberek, az akkor előadott története sem tűnt sokkal hihetőbbnek. Eszerint letartóztatásakor megtalálták a táskájában a férje egyik korábbi reptéri beszállókártyáját. És akkor a nyomozó megkérdezte tőle: „Kislány, tudja, milyen magasan vagyunk? Megmondom. A hatodikon. Vagyis jobb, ha vallomást tesz, mielőtt kirepül az ablakon.” Kosztor Sándorné szerint így lett belőle Repülős Gizi. Viszont már a következő mondatában ellentmondott magának, hi­szen saját bevallása szerint, amikor az NDK-ban volt tolvajkörúton, lebukása után repülővel toloncolták haza. Igaz, ehhez be kellett őt nyugtatózni – tette hozzá. 

Hogy Gizi hányszor repült pontosan, már sosem derül ki, de annyi bizonyos, hogy valóban repülővel járt sajátos körútjaira. Ennek kiderítésére egy olyan embert kerestünk meg, aki munkájának köszönhetően kénytelen volt személyesen is megismerkedni a 168 óra által találékonyan csak „kleptoturistának” nevezett asszonnyal. 

Zsaruk várták a reptéren

– Mese habbal, hogy Gizi félt a repüléstől – rakta helyre a kérdést a Borsnak Tóth Károly nyugalmazott rendőr-alezredes. – Én kétszer is elkaptam. Egyszer magam riasztottam a fővárosi kollégákat, akik már várták a ferihegyi reptéren – mondja a miskolci rendőr, aki 1951-től 1988-ig szolgált a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon. Érdekesség, hogy Repülős Gizi egyszer „önként jelentkezett” Tóth Károlynál, de nem azért, hogy újabb lopásáról értesítse őt. – Egy hozzátartozóját szerette volna megtalálni a segítségemmel, de miután utánajártam a dolognak, kiderült, hogy az illető már meghalt.

Repülős Gizi természetesen nem minden lopásánál ült repülőre, de a legenda ezek szerint egyáltalán nem alaptalan.

Nincs mese, csenni kell!

A kleptomániás kényszert érez rá, hogy ezt-azt ellopjon. Ez abban különbözik az egyszerű lopástól, hogy a kleptomániás személy olyan dolgokat is elemel, amelyekre nincs szüksége – írja a Házi Patika weboldal. Az igazi kleptománia főként a fiatal és a középkorú nőket érinti, de a zavar a férfiaknál is előfordul. Olyan, mint a játékszenvedély, vagyis egyfajta függőségi állapot. Igaz: az, hogy Repülős Gizi a kleptomániája miatt lopta végig az életét, tőle magától származik, mégis érdemes hitelt adni az állításnak. Ezt dr. Martinkó Károly nyugalmazott alezredes mondta a Mokkában, aki könyvet is írt a betörőről.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155488_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt az izraeli bejelentés, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713904508
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152307_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17148235_auto_resized.jpg
ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156813_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Mandiner cikke után lemondott a Koppenhága-ügy főszereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713904508
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154698_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 krémes finomság, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713904508
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713904508
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153859_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi