Aktuális

Tenyésztőtől vagy menhelyről jöjjön a kutya?

Bors

Létrehozva: 2018.10.22.

Még mindig nagy kérdés, hogy aki kutyát szeretne, menhelyről hozzon el egy kisállatot, vagy vásároljon a tenyésztőtől. Egy biztos legyen: a szaporítókat messziről kerüljük el!

Kicsi, nagy, rövid szőrű vagy hosszú, de mindenkinek megvan az a fajta, amit a legjobban szeret. A felelős állattartás mellett a felelős örökbefogadás is alapköve a kutyatartásnak. A szabályosan működő menhelyek és tenyésztők egyhangúan egyetértenek abban, hogy a szaporítók nem tartoznak ebbe a csoportba.

Mi a különbség?

Igaz, hogy drágább egy tenyésztőtől származó kutya, de sokkal biztonságosabb onnan vásárolni, mint egy szaporítótól.

– Laikusként az első dolog, ami szembetűnő a sza­porító és a te­nyész­­­tő között, hogy kapunk-e törzskönyvet a kutya mellé vagy sem. Ennek függvényében az ár is változik, mivel a törzskönyvezettek százezer forint felett kezdődnek, enélkül 10 ezer forint körüli árat kérnek el – mondta lapunknak Hegedűs Móni, staffordshire terrier-tenyésztő, majd hozzátette, hogy nem csak a törzskönyvezésen van a hangsúly.

– Sokan bele sem gondolnak abba, hogy megvesznek egy kutyát, amiről a végén kiderül, hogy nem is olyan fajtájú, mint amilyet szerettek volna, rosszabb esetben pedig beteg kutyát vesznek a pénzükből. Ilyen esetben a négylábút vissza sem lehet vinni az eladóhoz, hiszen nem vállalnak érte garanciát, ellenben a hivatásos tenyésztőkkel. Feltűnő lehet az is, ha nem engedik, hogy a jövendőbeli gazdi körbenézzen a telephelyen, ahol a kutyákat tartják, mivel egy rendes te­nyésztőnél ez nem lehet akadály – a tenyésztő szerint az oltási könyv is árulkodó lehet, hiszen a 8 hetesen, anyjától el­szakított kiskutyának már át kellett esnie az első szurikon, ennek hiánya pedig vég­zetes is lehet rájuk nézve.

Tudta?

A törvény előírja, hogy csak 8 hetes korban szabad elszakítani egy kiskutyát az anyjától.

Beleeshetünk a csapdába

Nemcsak azok a szaporítók léteznek, akik pénzért csinálják, hanem azok is, akik otthon a saját kutyájuk almát adják el, vagy ingyen kínálják fel. Ők az úgynevezett hobbiszaporítók.

– Sokszor a gazdi gondolja azt, hogy a kutyának jó, ha átélheti az anyaság örömeit, de ez nem így van. Ez egyfajta emberi önzőség, hiszen nem a kedvencük vágyik a kicsikre, hanem mi magunk. A sok hobbiszaporító miatt – akik csak egyetlen almot szerettek volna – születik évente több ezer kiskutya. Ők továbbadják a kölyköket olyan gazdáknak is, akik nem biztos, hogy felelős állattartók. Abba sokan bele sem gondolnak, hogy például hat kiskutya beoltása többe kerül, mint az ivartalanítás – magyarázta Hegedűs Móni, aki úgy véli, hogy amíg van kereslet a szaporítók iránt, addig nem fog megcsappanni a számuk sem. 

Ismerkedjünk a négylábúval

Azoknak is érdemes körbenézni a menhelyeken, akik a fajtatiszta kutyák mellett teszik le a voksukat, mivel sok menhelyen ilyen négylábúakat is találunk, ahogy attól sem kell tartani, hogy a múltja miatt agresszív vagy félős lesz az új házi kedvenc.
– A felelősen működő menhelyek többségénél nem kell attól tartani, hogy lelkileg sérült kutyát kapunk, mivel a rehabilitációról mindig gondoskodnak – kezdte Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szóvivője. – Minden kutyának a legmegfelelőbb gazdát próbáljuk kiválasztani, és az sem véletlen, hogyha valakinek nemet mondunk. Például, ha egy leendő gazdi egész nap dolgozik, akkor egy energikus eb nem lesz jó mellé. Aki hozzánk ellátogat, alaposan megismerkedhet a kutyákkal, együtt játszhatnak, sétálhatnak. Ha nem tudnak dönteni, akkor akár többször is visszajöhetnek, ez nekünk is jó, hiszen látjuk, hogy tényleg felelős gazdihoz fog kerülni a kutya – mondta a szóvivő, majd hozzátette, hogy a mai napig vannak olyan esetek, amikor visszaviszik az állatokat. Ilyenkor befogadják az állatokat, majd új gazdát keresnek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713560711
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142187_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145412_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Aggódnak a britek: vietnámi prostituáltak érkeznek Magyarországon át Nagy-Britanniába

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713560711
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713560711
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713560711
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól