Aktuális

Telepátia – azaz mások agyhullámainak érzékelése

Címkék
telepátia

Füredi

Létrehozva: 2019.07.14.

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy fel akartak hívni valakit, majd egyszer csak pont az az illető telefonált nekik. – Éppen most akartalak hívni – mondjuk ilyenkor, és hozzátesszük: ez a telepátia.

Forrás: iStock

De mi is az a telepátia? A hivatalos megfogalmazás szerint közvetlen információátvitel, gondolatátvitel két vagy több, egymástól bizonyos távolságra levő személy között. Az a je­lenség, amikor szavak, hangok, jelek, tehát az érzékszervek nélkül jön létre kommunikáció, amikor egymástól fizikailag távol is tudják, mire gondol a másik vagy egy időben ugyanarra gondolnak. Amikor az egyén érzékeli és megérti mások agyhullámait. 
Az elnevezés a görög tele (távoli) és pathos (érzékelés, vétel) szavakból tevődik össze.
Mint minden rejtélyes jelenségnek, a telepátiának is vannak hívei és tagadói.

Az asztráltestek összekapcsolódása

Sokan kutatták már a jelenséget, sőt igyekeztek mesterségesen is előidézni, de nem született egyértelmű válasz a felvetődő kérdésekre. Egyesek a nem fizikális testek, az úgynevezett asztráltestek egymásba kapcsolódásával próbálják magyarázni. Azt gondolják ugyanis, hogy a testen kívüli va­lónk egy magasabb tu­dati szinten összekapcsolódik egy másik em­berével, s így mindegyikünk kommunikációs kapcsolatban áll a másikkal. Olyasminek tekintik ezt, mint egy magasabb szintű hírközlési módszert, ami azonban még kidolgozatlan, ismeretlen a mai, materiális szemléletű ember számára.

Azok a tudósok, akik kétségbe vonják a telepátiát, arra hivatkoznak, hogy nem volt elég tudományos bizonyíték a létezésére, nem sikerült jól kontrollált, megismételhető eredményekhez jutniuk a kutatóknak.

A Harvard Egyetem kísérlete szerint azonban lehetséges a telepátia, és 2018-ban a Washingtoni Egyetem kutatócsoportja is ha­sonlóan vélekedett. Ugyan­akkor Brian D. Josephson brit No­bel-díjas fizikus óvatosan úgy fogalmazott, hogy „a telepátia a hagyományos tudomány által máig meg nem értett folyamat”.

Véletlen vagy igazolható?

A telepátia spontán esetei gyakran vitathatók, illetve a véletlen számlájára is írhatók, azonban a laboratóriumi kísérletek tanúsága alapján a jelenség igazolt tudati képességnek tekinthető.

Egyesek szerint a telepátia nem csak létezik, de fejleszthető is: ha megszólal a telefonunk, találjuk ki, ki keres bennünket! Egy neves brit tudós is így próbálta igazolni a telepátia létezését. A kísérlet résztvevőitől elkérte négy ismerőse telefonszámát, és később ezek az ismerősök véletlenszerűen felhívták a kí­sérleti alanyokat, akik
45 százalékos pontossággal képesek voltak megtippelni, ki keresi őket. A tudós úgy vélte, jó úton halad, mivel a 45 százalék a véletlennél jóval magasabb arány.

Krőzus király kísérlete

Hérodotosz görög történetíró egyik munkájában megemlíti, hogy Kroiszosz (magyarul Krőzus), a mesés gazdagságáról híres lüdiai király egy kísérletet végeztetett a telepátiával kapcsolatban. Krőzus a perzsák ellen készült háborúzni, és arra volt kíváncsi: melyik jósda véleményében bízhat meg. A követeit elküldte a kor legismertebb jósdáihoz. A követeknek a következő kérdésre kellett választ kapniuk: mit csinál most Krőzus, Lüdia királya? Krőzus a megadott napon egy teknősbékát és egy bárányt apró darabokra vágott fel, majd az egészet egy bronzfedővel letakart nagy bronzedényben főzni kezdte. A feljegyzések szerint mindössze két helyes válasz érkezett. Ebből csak a delphoi jósda hexameterekben megadott válasza maradt meg, amelynek nyers fordítása a következő: „Ismerem a tenger minden homokszemét, a tenger minden cseppjét. Hallom a némát, megértem a süketet. Egy páncélos teknős szagát érzem, amint bronzedényben együtt fő a bárány húsával. Bronz alapon nyugszanak és bronzzal vannak letakarva”. Krőzust olyannyira ámulatba ejtette a válasz pontossága, hogy hatalmas mennyiségű ajándékot küldött a del­phoi jósdának, majd nemsokára a hadjárat kimeneteléről is jövendölést kért.

Ikrek megérzései

A telepátia létezését támasztják alá például az ikertestvérek, akik gyakran egymástól távol, más városban élve is megérzik a másik fájdalmát vagy örömét. Az ikrekéhez hasonló telepatikus kapcsolatra képesek az édesanyák is, mert megérzik, ha baj történik a gyermekükkel. A spirituális tanok hívei ezt azzal magyarázzák, hogy az energiaadó olyan tudati kapcsolatba lép a másik személlyel, amelynek eredményeképpen ez utóbbi aktivizálja rejtett energiáit.

A buddhista és hindu irodalomban, továbbá a keresztény Bibliában egyértelmű leírások vannak a telepátia és a tisztánlátás létező jelenségére. A para­pszichológia az extraszenzoriális percepció (ESP), azaz az érzékszerveken kívüli érzékelések körébe sorolja, amelyet hatodik érzéknek is neveznek. 

Habár a telepátia, vagyis gondolatátvitel jelenségére máig nem született tudományos ma­gyarázat, ennek ellenére szinte minden ember, még a spirituálisan kevésbé fogékony is tapasztalhatta már a létezését.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170831_auto_resized.jpg
origo.hu

Anyaszült meztelenül nézelődik az álomnyaraló teraszán a korábbi Barca-sztár kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714441511
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174005_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714441511
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714441511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173658_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt van Tóth Andi utódja: Ő lehet Marics Peti új barátnője

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú