Aktuális

TEK-esek teperték le az adjunktust

A. T. J.

Létrehozva: 2017.04.25.

Engedéllyel viselt riasztópisztolyát tisztította a fogorvostudományi kar adjunktusa a kar laborjában, ezért a rektor feljelentette, majd a főigazgató személyesen, a rendőrségre vitte utána a rendkívüli felmentéséről szóló iratot. Braunitzer Gábort kirúgták – ő pedig munkaügyi pert indított az egyetem ellen.

– Érthetetlen. Felfogni nem tudom, miért történt ez velem – sóhajtott Braunitzer. A fiatalember február 27-éig adjunktusként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. Előadásokat, szemináriumokat tartott hallgatóknak és a kollégái kutatási munkáját segítette. Munkáját többször elismerték, a 2015–16-os tanévben A legjobb gyakorlatvezető díját ítélték neki az elsőéves hallgatók.

– Február 23-án a kar egyik laborjában szerettem volna megtisztítani az engedéllyel viselt riasztópisztolyomat. Itt rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek a tisztításhoz szükségesek: magasnyomású levegő és olajos spray. A tanlaborban ekkor nem voltak hallgatók. Az egyik laborasszisztens adott sprayt. A fegyvert kitáraztam, végig minden szabályt betartva jártam el – mesélte.

A történtek után hazament Kecskemétre, majd néhány nap elteltével, február 27-én Szegeden ebédelni indult, amikor négy megtermett férfi az útját állta. – Először azt hittem, ki akarnak ra­bolni. TEK-esek (Terrorelhárítási Köz­pont) voltak, nem kérdeztek semmit, lenyomtak a földre, ahogy kell – folytatta a férfi. Számítógépét, elektronikus adathordozóit és a fegyvert lefoglalták, és még édesanyja kecskeméti otthonát is átkutatták.

Kiderült, hogy Szabó Gábor, az egyetem rektora tett feljelentést Braunitzer Gábor ellen, mert a laboratóriumban fegyvernek látszó tárgyat tisztított. A fiatalembert még aznap tanúként kihallgatták a rendőrségen. Az el­járást lő­fegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett lőfegyverrel való visszaélés miatt indították ismeretlen tettes ellen. Azóta sem gyanúsították meg. 

Brauni­tzer 2015. decembere óta rendelkezik fegyverviselési en­ge­déllyel. – Azt nem értem, hogy ha valaki veszélyben érezte magát, miért nem hívta azonnal a rendőrséget? Miért vártak vele egy hetet? – kérdezte. 
– Azonnali hatállyal felmentettek, ami miatt munkaügyi pert indítottam az egyetem ellen. Az egyetemnek annyira fontos volt a felmentésem, hogy Dömötör Mátét, az Igazgatásszervezési és Szolgáltatási Központ főigazgatóját küldték utánam, aki a rendőrségi kihallgatásom közben adta át a felmentést. Hogy honnan tudták, hogy én pont akkor vagyok a rendőrségen, azt nem tudom – tette hozzá.  

Egyetem: nem összeegyeztethető

Mi indokolta a feljelentést? Tudott arról Szabó Gábor rektor, hogy Braunitzer Gábor rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, illetve ha a fegyvert valóban veszélyesnek tartotta valaki, miért nem hívták ki azonnal a rendőrséget, miért vártak napokat a feljelentéssel? – kérdeztük az egyetem illetékesétől. 

– Az ügyben hivatalos eljárás van folyamatban, a Szegedi Tudományegyetemnek az esettel kapcsolatban nem áll módjában konkrét felvilágosítást adni. Azt azonban mindenképp fontos leszögezni, hogy ilyen eszköz felbukkanása az egyetem területén nem egyeztethető össze az ott folyó oktatási, kutatási és gyógyító tevékenységgel – közölte az egyetem közkapcsolati igaz­gatósága.

Hogy szól a rendelet? 

A fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy a lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert tartó személy a fegyverét kizárólag kiürített állapotban, olyan helyen tisztíthatja, ahol más személy életét és testi épségét nem veszélyezteti.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089302_auto_resized.png
origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711630820
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090466_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089168_auto_resized.png
metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085164_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711630820
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711630820
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088876_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány