Tavaly 70 tíz év alatti erőszakolót fogtak el

Rémisztő statisztikák a gyermekbűnözés világából.
Rémisztő statisztikák a gyermekbűnözés világából.

Nyilvánosságra hozták a 2015-ös évre vonatkozó bűnözési statisztikákat Nagy-Britanniában: a szigetországot érintő kiskorú szexuális bűnözőkről festett kép nem csak az angoloknak nem túl hízelgő, de a számokat nézve mi is aggódhatunk. Valami ugyanis nagyon nincs rendben...

Azt gondolnánk, ha szexuális bűnözésről, nemi erőszakról van szó, a tíz év alattiak csakis áldozatok lehetnek - azonban sajnos tettesként is szót kell róluk ejteni, méghozzá nem is csupán egyedi esetekben - derül ki a Daily Star cikkéből.

Az elmúlt két évben 4584 esetben volt bizonyítottan 10 év alatti az elkövető - derül ki a számokból. A vádak közt gyújtogatást, halálos fenyegetést, pornográf képek készítését, marihuana birtoklást és szexuális zaklatást is találhatunk. A legaggasztóbb talán ez utóbbi bűnesetek súlya. Csak 2015-ben 70 nemi erőszakot követtek el 10 év alattiak. Mivel ez a felelősségre vonás alsó korhatára, ezek az elkövetők szabadon távozhattak, tettüknek semmilyen jogi következménye nem lett. Az esetek közt az egyik legmegdöbbentőbb egy 13 éves lányt ért támadás, amit egy ötéves fiúcska követett el - ugyanakkor olyan esetről is tudnak, ahol egy kétéves volt a felelős egy súlyos testi sértésért.

"Gyakran hasonló viselkedést látnak maguk körül az elkövetők, csak túl fiatalok, hogy mindezt megértsék, vagy pedig maguk is bántalmazás áldozatai" - magyarázzák a szakértők, akik szerint az ehhez hasonló bűneseteknél a megelőzés a legfontosabb. Érdekes kiegészítés ugyanakkor, hogy vannak olyanok, akik szerint a büntetőjogi felelősségrevonás alsó határát fel kellene emelni Nagy-Britanniában 14 évre.