Aktuális

Szörnyű: Baj van a magyar spermával

H. Á.

Létrehozva: 2016.01.09.

Czeizel Endre halála után is szolgáltat témát. Az orvos-genetikus szeretőjét ugyanis a professzor lefagyasztott spermájával termékenyítették meg. Az ügy ismét ráirányította a figyelmet a spermadonorokra.

Magyarországon kilencszáz spermadonorra lenne szükség évente. 2014-ben az egyik legnagyobb hazai intézetbe mindössze 153-an jelentkeztek, közülük azonban csak hárman voltak alkalmasak (főleg egyetemisták adnak mintát). Egy ötlépcsős vizsgálatnak kell ugyanis a spermamintáknak átesniük, ezen pedig sokan megbuknak.

– Először is 18 és 35 év közöttinek kell lennie a donornak, aki egy tesztlap kitöltése után adhatja le a mintát. Ez általában egy zárt helyiségben történik. A mintákat ezután vizsgálják. Megnézik például a spermiumok mennyiségét, minőségét és aktivitását, vizsgálják a szexuális úton terjedő betegségeket is – tud­tuk meg dr. Tidrenczel Zsolt orvos-genetikustól.

A spermadonor egy mintáért 15 ezer forintot kaphat, de néhány hétnek el kell telnie, hogy újra mintát adhasson. Pár napos önmegtartóztatást szoktak javasolni, mert szex után csökken a spermaszám. A mintákat a leadás és kezelés – kinyerik a legéletképesebb spermákat, mínusz 196 fokra lehűtik, nitrogéntárolóba helyezik – után évekig lehet tárolni. Ezért alkalmas azoknak is, akik egy betegség miatt akarják eltárolni a mintát.

Anonim az apa

A mintákat igénybe vevő hölgyek és párok először egy adatlapon választhatják ki azt, hogy kitől szeretnének mintát kapni. Ezen leginkább alapadatok – szem-, haj- és bőrszín, magasság, súly, foglalkozás – vannak feltüntetve. A donor személye minden esetben anonim.

– Egyszerűbb a helyzet, amikor egy párnak a férfi problémája miatt nem lehet gyereke. Ebben az esetben a donor kiválasztása után vagy inszeminációval vagy lombikprogrammal történik a megtermékenyítés. A társadalombiztosítás az első öt lombikot fizeti a pároknak – magyarázza
Tidrenczel.

Selejtes sejt

Sokáig az egyedülálló nők nem vehették igénybe a spermadonációt, mára ez megváltozott. Igaz, a fent említett donorhiány miatt így is hatalmas a fekete és szürke zóna ezen a téren. Tavaly nyárig a magyar spermadonorhiányt külföldről, elsősorban Dá­niából érkező donorokkal pótolták. Ekkor azonban a legnagyobb magyar intézetnek – a szükséges évi kilencszázból nyolcszáz minta innen érkezik – az ÁNTSZ előbb megtiltotta a hím­ivarsejtek felhasználását és a magyar minták gyűjtését, majd büntőeljárás is indult az ügyben, ami azóta megszûnt.

Az ok: egy dániai spermabankból enzimhiányos betegséget hordozó minta került ki, amiből Magyarországra is jutott. A mintából született két magyar baba egyébként egészséges lett.
Az intézet az ügy miatt megszüntette a hímivarsejtgyûjtéssel és -tárolással foglalkozó üzletágát, tehát végül megszûnt a legnagyobb magyar sejtbank.

A spermadonorra váró nők így várólistára kerültek. Erre nincs adat, de valószínűleg ez is növelhette az „alternatív” megoldásokat. Az interneten ugyanis néhány kattintás után máris választhatunk az önkéntes spermadonorok közül.

Van, aki ingyen ad

 

„Én 183 cm magas, zöld szemű, full normális pasi vagyok itt Budapesten” – írja egyikük blogjában. Szerinte a profi spermadonor nem akar szexet és nem fogad el pénzt. Minden esetben a házi inszeminációt – például egy injekciós tűvel – ajánlja.

A Bors korábban interjút készített Gyurkovics Lőrinc hivatásos spermadonorral. Ô először egy leszbikus párnak segített. – Szexuális kapcsolatról szó sem lehetett, a pár ragaszkodott a pohárhoz és a fecskendőhöz – mondta. Később ez megváltozott, mint fogalmazott: a cél mindig a gyerek, de a szex is jólesik. Találkoztam olyan nővel, aki a gyerek megszületése után is igényt tartott erre. Szeretnek velem lenni – állította magáról a 43 éves informatikus.

A másik megoldás, ha külföldről rendelünk spermát. Az egyik intézet magyarul is olvasha­tó honlapján útmutatót is találhatunk róla. A külföldi sperma ára 18 és 180 ezer forintnak megfelelő euró között mozoghat, erre jön rá a kiszállítási költség, ami 52 és 65 ezer forintnyi euró. Hiába, nem olcsó egy gyerek…
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088836_auto_resized.png
origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711671913
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17002594_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711671913
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711671913
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090363_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073487_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem normális" - Harry herceg kiborító viselkedésére szavak sincsenek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei