Szökésben a szegedi prostiklán feje

Múlt vasárnap Csehország felé vehette az irányt az a férfi, akit a francia ügyészek a Szegeden működő prostiklán vezetőjének tartanak.
Múlt vasárnap Csehország felé vehette az irányt az a férfi, akit a francia ügyészek a Szegeden működő prostiklán vezetőjének tartanak.

– Vasárnap este kapott egy telefont, és elindult Csehországba. Nem szólt senkinek, ezért is foghatták el a többieket – mondta a Délmagyarországnak egy névtelenséget kérő forrás arról a szegedi férfiról, akit a francia hatóságok a lányfuttató csoport fejének tartanak. Úgy tudni, hogy a klán feje, K. Sándor szökésben van, nagy erőkkel keresik.

Megkerestünk több forrást, hogy megtudjuk, nyomoztak-e a magyar hatóságok a K. klán ellen. Az már a hétfői, elfogás utáni szegedi sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a helyi és a fővárosi ügyészséggel együtt segítette a franciák munkáját, forrásunk szerint a magyarok információkat gyűjtöttek a külföldieknek.

Hogy miért nem a francia akció előtt léptek? Erre azt a magyarázatot adták, hogy a nyomok szerint K.-ék Magyarországon az üggyel kapcsolatban nem követtek el bűncselekményt, a határon átnyúló nyomozás pedig az NNI hatásköre. Ezt több informátor is megerősítette, volt, aki nem titkolta, szúrta a szegedi rendőrök szemét a K. család, de egy luxuskocsi nem ok a gyanúsításra.

A források arról is beszéltek, hogy K.-ék lebukását a luxusélet okozhatta, ami nemcsak a szegedieknek, de a franciáknak is feltűnt. Nem mellékes, hogy a klán letarolta a kinti prostipiacot, ezzel számos ellenséget szerzett. Francia információk szerint a JIRS – Különleges Interregionális Fennhatóság – több mint két éve tudott a prostikról, a teljes felderítéshez az ottani titkosszolgálatot is bevetették. De nemcsak a 40 lány és a látható luxus, hanem a pénzmosás miatt. Utóbbit a franciák a terrorveszély miatt nagyon komolyan veszik.

Egy megbízható forrás arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai prostitúciós eljárásokban a lányok gyakran visszavonják a vallomást, így az ügyek egy része bizonyítottság hiánya miatt dugába dől. Ezzel szemben a franciákat nem köti a „túlzott bizonyítottság" kényszere, „beérik" a hatóságok által beszerzett információkkal, bizonyítékokkal. Úgy tudjuk, több, az ügy kapcsán Strasbourgban elfogott prosti már szabadlábon van.

Információk szerint K.-ék nemcsak Franciaországban, hanem Németországban és Hollandiában is dolgoztak, de hogy ott nyomoztak-e utánuk, nem tudni. Egy forrás úgy fogalmazott, ha kellett, fiúkat, ha kellett, lányokat buszoztattak gond nélkül a schengeni övezeten belül.

A nyomozás egyik gyanúsítottjáról, L. Zoltánról korábban a Bors is beszámolt: a férfit ugyanis a bíróságon is felkereste közeli rokona, a Megasztáros Lakatos Krisztián. Az énekes segített ügyvédet szerezni a letartóztatott férfinak.