Szívszorító: ezt a bakancslistát írta a tini napokkal a halála előtt

Amikor közölték vele: csak pár napja van hátra, nem omlott össze a 18 éves lány. Szívszorító listát írt arról, miket kell megtennie halála előtt.
Amikor közölték vele: csak pár napja van hátra, nem omlott össze a 18 éves lány. Szívszorító listát írt arról, miket kell megtennie halála előtt.

Szó szerint csak napjai voltak hátra a 18 éves lánynak, amikor szembesítették vele: meg fog halni. Ő azonban ahelyett, hogy magába roskadt volna, csak mosolygott, és összeírta, mit kell tennie a következő pár napban. Bakancslistája sokaknak adhat erőt - családja ezért hozta azt nyilvánosságra.

Jess Fairclough 2014 novemberében betegedett meg: szervezete egy éves küzdelem után, 2015 novemberében adta fel a harcot a rák ellen. Szülei sokáig titkolták előtte, mi is a baja. Úgy hitték, legyőzheti a betegséget, és ősszel már úgy tűnt, mindez sikerülhet is neki. Jess könnyedén vette a kezeléseket, az sem rázta meg, amikor kihullott a haja. Amikor azonban rhabdomyosarcomája (rosszindulatú lágyrészdaganata) következtében a rák a csontvelőjében is megjelent, az orvosok már tudták: nem élheti túl.

Jess bakancslistája

„A legfontosabb dolgok jelenleg:
A családdal + barátokkal lenni
Megtölteni a naplómat + filmre venni dolgokat + fotózni
Jó dolgokkal ellensúlyozni a rosszat (pirossal aláhúzva)
Olvasni, hallgatni, beszélgetni, írni, rajzolni, zenéni
Ezek tesznek boldoggá, és hiszem, hogy ez a titok az életben: boldognak lenni, és dolgokat csinálni és olyan jónak lenni másokhoz, amilyen lehetséges.”

Ekkor közölték a lánnyal: valószínűleg hamarosan meghal. A liverpooli lány azonban csak annyit felelt édesanyjának: “Ne aggódj, anyu, nem mindenki rendeltetett arra, hogy sokáig éljen, ez így van rendben.” Tollat és papírt kért, hogy bakancslistát írjon: sorait a család a közelmúltban adta közre, erőt adva ezzel nem csak azoknak, akik betegek, de szinte mindenkinek - számolt be a lány történetéről a Mirror.

A lány halála után szülei és barátai online adománygyűjtésbe kezdtek a rákos betegek megsegítésére. Az eredetileg kitűzött 600 font sokszorosa, több, mint 5000 font (2 millió forint) gyűlt össze a tinilány emlékének adózva.