Szenzációs felfedezést tettek a magyar orvosikrek

Megdöbbentő felfedezést tett egy magyar orvoscsapat: a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai lehetnek. A kutatók ikervizsgálatokat végeztek, a csapat oszlopos tagjai, Tárnoki Ádám és Dávid maguk is ikrek.
Megdöbbentő felfedezést tett egy magyar orvoscsapat: a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai lehetnek. A kutatók ikervizsgálatokat végeztek, a csapat oszlopos tagjai, Tárnoki Ádám és Dávid maguk is ikrek.

A Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján találkozunk azzal a két fiatalemberrel, akik néhány éve feltámasztották a magyar ikerkutatást.

– Az ikerregiszterbe eddig 660 ikerpár jelentkezett, akik fontos kutatások alanyaivá is válhatnak. Segítségükkel megvizsgálhatjuk, hogy egy-egy betegség kialakulásában mekkora szerepe van az örökletes tényezőknek, s mekkora például az életmódnak, a társadalmi és környezeti hatásoknak – számolt be a Borsnak az eredményekről dr. Tárnoki Ádám három perccel fiatalabb öccsével, Dáviddal.

Öröklődő világnézet

Az ikerregiszter kutatócsapata az elmúlt években az infarktusért felelős koszorúér-meszesedés kialakulásának körülményeit vizsgálta. – Áttörést értünk el a Semmelweis Egyetem Városmajori Ér- és Szívgyógyászati Klinika munkatársaival együtt. Ugyan még nem végeztünk teljesen az elemzéssel és az értékeléssel, de már most látszik, hogy az eddig elfogadottal ellentétben nem az életmódunk felelős a betegségért, sokkal inkább a génjeink. Ennek a tudásnak a birtokában könnyebb lehet a jövőben a megelőzés is.

A magyar szakemberek többek közt alvás- és írásvizsgálatot is végeztek, sőt az ikrek társadalmi nézeteinek, politikai beállítottságának forrásait is tanulmányozták. Ez utóbbi egy nemzetközi vizsgálat része volt, és a nyugati szakemberek megdöbbentek, mennyire eltértek a magyar eredmények az övéiktől. – Ott sokkal jobban befolyásolják a politikai ideológiát a családból hozott értékek, a magyarok inkább a saját környezetükben tapasztaltaknak hisznek.

Erre jó példa Oskar Stohr és Jack Yufe története. Az ikerpár a hitleri Németországban született, egyiküket náci anyja nevelte, míg másikuk édesapjukkal Izraelbe menekült. Évtizedekkel később találtak egymásra, és az eltérő neveltetésük ellenére sok szokásuk hasonló volt.

Már első találkozásukkor megdöbbentek a repülőn: mindketten ugyanolyan keretű szemüveget és ugyanolyan bajuszt viseltek. Alig pár nap alatt kiderült, hogy mindketten szeretik a fűszeres ételeket, az édes likőröket, a vajas pirítóst és a kávét. Nemcsak a vécéhasználat után, de előtte is kezet mostak. Szerettek sportolni, nem voltak jók matekból. Jack liberális, Oscar pedig konzervatív nézeteket vallott.

Ikerházasságok

Bár igen sokan jelentkeztek már az ikerregiszterbe, ez még mindig elenyésző, ahhoz a 110–120 ezer ikerpárhoz képest, akik ma Magyarországon élnek. A Tárnoki ikrek azonban így is számos érdekes történetbe botlottak. – A leghihetetlenebb talán Ella és Zsuzsa sztorija. Ők 48 évig éltek távol egymástól, ugyanis a születésük után árvaházba kerültek, ahonnan különböző családok fogadták őket örökbe. Évtizedekkel később a veszprémi piacon köszönt rá egyikükre valaki: „Szia, Zsuzsi, nem ismersz meg?”. Ő Ella volt, aki így megtudta, hogy van egy ikertestvére. Ennek már tíz éve, azt mondják, soha többé nem engedik el egymás kezét.

Olyan is előfordult már Magyarországon, hogy két ikerpár házasságra lépett. Érdekesség, hogy ilyen esetben a párok összes gyermeke egymás édestestvére is, tehát a másik szüleitől született unokatestvéreik genetikailag a testvéreik lesznek.

Czeizel professzor is segített

A magyar ikerkutatók eredményei külföldi kollégáikat is meggyőzték, nem véletlen tehát, hogy idén ősszel Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb ikerkutatóinak konferenciáját. – A rendszerváltás előtt a világ élvonalában volt a magyar ikerkutatás. Czeizel Endre munkatársaival több ikerregisztert is létrehozott. Másfajta kutatásokat végeztek, mint mi, de amikor elkezdtük a regiszterünk létrehozását, Czeizel professzor egyik munkatársa, Métnek Júlia is segítségünkre volt. Maga Czeizel Endre is figyelemmel kísérte a munkánkat, támogatott minket. Reméljük, hogy ismét világraszóló eredményeket érhessenek el a magyar szakemberek – mondja szinte egyszerre Ádám és Dávid.

Mint két tojás

Tárnoki Ádám és ikertestvére, Dávid nemcsak megszólalásig hasonlítanak: a radiológusként dolgozó fiatal orvosok szinte elválaszthatatlanok. Egy általános iskolába, és gimnáziumba jártak, közösen végezték el az egyetemet, most is egy osztályon dolgoznak. Néha nemcsak a betegek, hanem kollégáik is összekeverik őket.

Ádám az idősebb: három perccel született hamarabb, mint Dávid. – Az ikreknél általában a báty a dominánsabb, ez ránk is igaz. Ádám bal kezén van egy anyajegy, sokszor a szüleink is csak emiatt tudtak megkülönböztetni minket – mondják. Az ikrekkel kapcsolatban több legenda, hiedelem is él. Például, hogy megérzik, ha a másikkal baj történik, kitalálják egymás gondolatait.

– Velünk is előfordult már, hogy egyszerre mondtuk ugyanazt: egymásra néztünk, és már tudtuk, hogy a másik ugyanazt akarja mondani – nevetnek. Azt is elárulták, hogy korábban jártak már egypetéjű ikerlányokkal, de állításuk szerint sem a csajozásnál sem a vizsgáknál nem cseréltek. Pedig megtehették volna…