Szén-monoxid mérgezett egy pesti mentőállomáson

Beteghez indultak volna szombaton hajnalban a Róbert Károly körúton lévő Bázis mentőállomásról a mentősök, amikor szinte valamennyien rosszul lettek.
Beteghez indultak volna szombaton hajnalban a Róbert Károly körúton lévő Bázis mentőállomásról a mentősök, amikor szinte valamennyien rosszul lettek.

A Népszabadság azt írja, fejfájásra, rossz közérzetre panaszkodtak, a rohamkocsin lévő vér szénmonoxid mérővel ellenőrizték a személyzet CO szintjét, egyiküknél jelentősen magasabb értéket mutatott a készülék, őt azonnal kórházba vitték.

A mentőállomást a katasztrófavédelem és a gázművek szakemberei átvizsgálták és kderült, az állomás egyik gázkonvektora meghibásodott. A Népszabadság úgy tudja, hogy a mentőállámások túlnyomó többségében nem működik szén-monoxid mérő készülék. Az uniós támogatásból újonnan épített és felújítandók esetében már előírás volt a készülékek alkalmazása. Ám ez a működő mintegy 240 mentőállomásból mindössze 82 hely.

A szén-monoxid (CO) tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodásokat okoz. A szénmonoxid színtelen, szagtalan, és érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére. A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. A mérgezés későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.