Százezrekre akarták lehúzni Évát a csalók

Ingyenes szívvizsgálatot ígértek, végül 400 ezer forintért csodalézert, gyógy­ágyneműt próbáltak rásózni egy nőre egy egészségügyi centrumban.
Ingyenes szívvizsgálatot ígértek, végül 400 ezer forintért csodalézert, gyógy­ágyneműt próbáltak rásózni egy nőre egy egészségügyi centrumban.

Mágnesterápia után itt a betegségeket megelőző soft lézer. Többnyire 50 év felettieket keres meg telefonon egy egészségügyi cég, s ingyenes szív- és érrendszeri vizsgálatra invitálja őket.

– Néhány hete hívott egy kedves női hang. El­mondta, hogy egy pályázaton elnyertek egy fontos műszert, aminek az az ára, hogy le kell szűrniük bizonyos számú, ötven feletti embert. Annyiszor hívott, hogy végül el­mentem – kezdi történetét a budapesti Éva.

A hölgyet fehér köpenyes emberek vizsgálták. Egy kis mű­szert helyeztek rá, de nem árulták el, pontosan mit vizsgálnak rajta. Míg az eredményeket várta, több sorstársával egy orvost kellett végighallgatnia, aki a betegekből hasznot húzó gyógyszergyárakról beszélt. – Előkerült egy csodaágynemű ezüsttel szőve, amely biztosítja a melatonintermelődést az alvás során. Az ára 900 ezer forint. Majd a soft lézert méltatta, ami plusz 500 ezer. A mérések kiértékelése után azt mondták, a csoportban leg­fia­talabbként az én eredményem a legrosszabb, majd egy kupac borítékból kellett húznom. Láss csodát, megnyertem az 500 ezres fődíjat! Éva az 500 ezret beválthatta a csodalézerre és az ágyneműre, amiket végül „csak” 400 ezerért vihetett is volna.

– Megkérdeztem az urat, ismeri-e a mai magyar valóságot, például fizetések tekintetében? De akkor már sírtam. Hogy kerülhettem ilyen megalázó helyzetbe? – dühöng Éva. Aztán a férfi már 200 ezerért is odaadta volna a termékeket.

Éva még távozás után is sírt.

– A vizsgálati eredményt szerettem volna megkapni, de egy másolatot sem akartak adni róla, pénzért sem. Eljöttem – mondja az asszony.

A legtöbben nem fognak gyanút, hiszen a központban az emberek megnyerőek, a környezet hiteles. Az 500 ezres fődíjat mindenki „megnyeri”, hiszen egyenként beszélgetnek a hívottakkal. Az évek óta újra felbukkanó módszert a hatóságok is figyelik. A fogyasztóvédelmi hatóság szerint – amelynél ez feketelistás kereskedelmi gyakorlatnak minősül – az ilyen vizsgálatokat gyakran nem is orvosok végzik. Volt már ménesgazda és hegesztő is köztük.

Úgy tudjuk, a mostani ügyben a III. Kerületi Rendőrkapitányságon már folyik eljárás csalás gyanújával, várják minél több sértett jelentkezését.