Szász Endre özvegye ékszerekre dolgozza a festő terveit

Ruhákat, ékszereket és porcelánkollekciókat tervez Szászné Hajdú Katalin, Szász Endre világhírű festő özvegye. Közös otthonukban múzeum nyílt. Itt fogadta a Bors újságíróit.
Ruhákat, ékszereket és porcelánkollekciókat tervez Szászné Hajdú Katalin, Szász Endre világhírű festő özvegye. Közös otthonukban múzeum nyílt. Itt fogadta a Bors újságíróit.

13 éve magányos grófnőként él a somogyi dombok között álló várdai kastélyában Szászné Hajdú Katalin. A Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület elnökeként ápolja férje gazdag életművét. A szobákon, tágas folyosókon minden képnek, tálnak, vázának külön története van. A napokban megnyílt a látogatók előtt a kastély kapuja, így bárki megnézheti Szász Endre műtermét és munkáit, valamint az antik bútorokkal berendezett termeket.

– A férjem nem akarta, hogy múzeum legyen, én döntöttem így. Ő teremtő típus volt, maga az alkotás izgatta. Hogy mi lesz a művei sorsa, az már nem – tudjuk meg.

Az apjának hitték a korkülönbség miatt

Katalin fiatal képzőművészként véletlenül bukkant rá annak idején a hirdetésre, amikor Szász Endre grafikust keresett hollóházi porcelánstúdiójába. Utólag úgy gondolja: a sors keze volt. – Két évig dolgoztunk együtt, majd azt vettük észre, hogy nem tudunk egymás nélkül élni. Azt mondta, két nagy szerelem volt az életében: az első, ami beteljesületlen maradt és az utolsó velem, az ötödik házassága – idézi fel özvegye.

36 év korkülönbség ide vagy oda, húsz évet éltek együtt boldogan. Gyakran előfordult, hogy egy társaságban az apjának nézték. Ezen mindketten jókat nevettek. – Bandi örök optimista volt, jó humorú, és tudott újrakezdeni. A házasságai után szó szerint mindenét hátrahagyta – véli Katalin.

Nem sajnálta az örökséget

A művész 2003-ban hunyt el, végrendeletében műveit, a szerzői jogokat és a kastélyt is Katalinra hagyta. Néhány éve az újságok mégis arról cikkeztek, hogy egyetlen vér szerinti fia perel, akit apja züllött életmódja miatt tagadott ki. – Bandi többször próbálta segíteni, elvonóra vinni, de nem ment el. Tévedés, hogy sajnálta volna tőle az örökséget. Azt nem akarta, hogy elherdálja élete munkáját. A bíróság – szerintem jogtalanul – megítélt neki 3,6 millió forintot – magyarázza Katalin.

Katalinnak meggyűlt a baja a művész negyedik feleségével, Lula asszonnyal is. – Bandi halála után valótlanságokkal kürtölte tele a sajtót. Ezeket a könyvében is megírta. Nem tűrhettem szó nélkül, bepereltem. Azóta is húzódik az ügy, mert titkolja hollétét. Nem értem, hogyan lehetséges, hogy nincs bejelentett lakhelye.

Továbbviszi a Szász-motívumokat

Katalin maga is tehetséges képzőművész, fest és tervez. Ruhakollekciókat, ékszereket és porcelánkészleteket. Munkái kiállításokon szerepelnek, és vásárolni is lehet belőlük. – A férjemnek még sok félbehagyott, megvalósításra váró terve volt. Szívügyem, hogy ezeket megvalósítsam, szellemiségét megtartva, de átalakítva a mai kor számára. Minden darabon – a karkötőtől a báli ruháig – megtalálható Bandi kézjegye – mutatja Katalin.