Aktuális

Sütés élesztő nélkül: finomliszt a jó kovász alapja

Bors

Létrehozva: 2020.03.21.

Úgy viszi a nép a boltból az élesztőt, mint a cukrot. Semmi gond, ha nem tudott venni, élesztő nélkül is van élet. 

Szódabikarbónából kevesebb kell

Használható sütőpor helyett szódabikarbóna, de arra figyeljünk oda, hogy az utóbbiból mindig kevesebbet kell használni, körülbelül az 1/3-át. Szódabikarbónát akkor érdemes használni, ha a recept tartalmaz valamilyen savas anyagot, pl. citromlé, ecet, joghurt, méz, barna cukor. Ha ilyen anyag nincs benne, akkor nekünk kell hozzáadni, így ha a tészta elbírja, érdemes minden 1/2 teáskanál szódabikarbóna után egy teáskanál ecetet vagy citromlevet hozzáadni a tésztához.

Bármelyik pékáru alapja lehet

A kovász nem a leggyorsabb megoldások közé tartozik, de szuper élesztő helyettesítő. 8–10 nap, míg elkészül az érett kovász, mert körülbelül ennyi idő kell neki, mire összeszed a levegőből annyi baktériumot, hogy sütésre alkalmassá váljon. Ezután kell gondozni őt: hetente ki kell venni a hűtőből, és meg kell etetni egyenlő arányú liszt és víz keverékével, majd egy-két órát hagyni kell szobahőmérsékleten életre kelni. Bármelyik élesztős pékárut el lehet készíteni kovásszal, de még a kalácsot is. Szabi, a pék elárulta a titkot hozzá: finomliszt és a minimum 2,8 százalékos tej. Fogjon egy nagyobb befőttesüveget, mossa el jó alaposan. Mielőtt nekiáll a kovásznak, öblítse el még egyszer me­leg vízzel, hogy át­melegítse az üveget. A kezdést időzítse úgy, hogy mindennap ugyanakkor kell ránéznie.

1. nap: 5 deka lisztet keverjen el ugyanennyi vízzel. Tegye rá az üveg fedelét, de ne zárja be. Tekerje be konyharuhába és tegye olyan helyre, ahol állandó hőmérséklet van.

2. nap: Keverje át.

3. nap: Az a jó, ha ekkor már szép buborékos a keverék. Vegye ki a felét és adjon hozzá ismét 5 deka lisztet és 5 dcl vizet.

4. nap: Ismételje a tegnapi műveletet még három napig.

8. nap: Kész a kovász, ezzel már süthet.

Kovásszal is isteni a kalács

Szabi, a pék elárulta a kovászos kalács titkát: finomliszt és a minimum 2,8 százalékos tej.

Hozzávalók: 750 gr finomliszt (BL55), 400 ml langyos tej, 75 gr puha vaj, 120 gr cukor, 2 darab tojás sárgája, 15 gr finom- szemű tengeri só, 100–150 gr kemény kovász, 1 narancs finomra reszelt héja, 1 tojás és 1 evőkanál tej az átkenéshez.

Elkészítés: A kovászt kézzel elnyomkodjuk a tejben, hozzáadjuk a tojások sárgáit és elkeverjük, majd következik a liszt, amivel dagasztani kezdjük – kezdte a Borsnak Szabi, a pék. – A cukrot, a sót és a narancshéjat pár perccel később tesszük bele, amivel tovább gyúrjuk a tésztát, végül hozzáadjuk a vajat, amivel simára dagasztjuk. Ezután bármit bele tehetünk a keverékbe. Magokat, aszalványokat. A tésztát annyi egyforma részre osztjuk, ahány fonatú kalácsot akarunk készíteni, ebből a mennyiségből két, vagy akár több kisebb kalács is kijön. Szabályos gombócokat formázunk az adagokból, majd letakarva pihentetjük 15 percet. A gombócokat egyesével 25 centi hosszú, végükön elkeskenyedő rudakká sodorjuk, majd fonunk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt lemezre fektetjük és lekenjük tojással, majd további 30–45 percet pihentetjük. Ekkor már nem kell letakarni. Arra figyeljünk, hogy nem kell teljesen megkelniük. A kelés utolsó fázisa a sütőben történjen, akkor lesznek szép formásak a kalácsaink. Nagyjából huszonynyolc perc alatt sülnek készre.

A sütőportól is megkel a kenyér

A sütőpor hasonlóan működik, mint az élesztő, elsősorban a tojásos tészták alapja. Ez nem véletlen, akkor tudja felfújni a tésztát, ha van abban tojás –  tudtuk meg Schobert Norbitól, aki egy receptet is megosztott.

Hozzávalók: fél kiló Norbi Update liszt, két tojás, 10 gramm nagyjából fél zacskó sütőpor, csapott teáskanál só, 2–3 dl víz, 7–8 dl olaj, vagy olívaolaj.

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő és 195 fokon, 40–45 perc alatt kész. Csak formában készíthető.

– Úgy álljunk hozzá, mint egy piskótához. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. Ehhez adjuk hozzá a sárgáját, olajat, vizet. Az, hogy két vagy három deci víz kell-e, az a tojás méretétől függ. Kisebb tojások esetében több hozzá­adott nedvességre lesz szükség. A lisztet, sütőport, sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a nedves alapanyagokhoz és dolgozzuk el alaposan. Elég 5–10 percet pihentetni, és lehet sütni. Akinek nincs Norbi Update lisztje, az sima finomlisztből, vagy kenyérlisztből is készítheti, csak figyeljen a szénhidrátbevitelre – mondta el Schobert Norbi.

Mindenmentes sajtos pogácsa

Bizony olykor elhagyható a kovász, az élesztő és sütőpor is. Chez Sandra gasztroblogger számos ilyen receptet állított már össze. Egyik kedvence a sajtos pogácsa. 

Hozzávalók: 30 deka teljes kiőrlésű liszt, 30 deka fehérliszt, 25 deka vaj, 20 deka reszelt sajt, 3 teáskanál só, 2 deci tej, 1 tojás a kenéshez, de elhagyható.

Elkészítés: A lisztet a sajt felével, a vajjal, a tejjel és a sóval összegyúrjuk, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a maradék sajttal. Kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsibe rakva, 15–18 perc alatt készre sütjük. Ennyi az egész!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156559_auto_resized.jpg
origo.hu

Sokakat érintő változás jöhet a magyar jogosítványoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713929709
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157276_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Így még nem láttad Hildát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157014_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151314_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155153_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Hazatelefonált a 46 éve az űrbe küldött Voyager-1 űrszonda

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713929709
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156049_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713929709
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713929709
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi