Aktuális

Sütemény lesz a csokinyúlból

Bors

Létrehozva: 2020.04.14.

Az idei húsvét egészen rendhagyó volt, hiszen elmaradtak a locsolóversek és a hatalmas zsivaj az asztal körül. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem készült ünnepi lakoma, aminek valószínűleg a fele meg is maradt. Mutatjuk, hogy miket készíthet a húsvéti maradékokból!

A koronavírus miatt a legtöbb család otthon töltötte a húsvéti ünnepeket. A háziasszonyokat azonban ez cseppet sem hátráltatta abban, hogy ugyanolyan ünnepi lakomával rukkoljon elő, mint máskor. Az egyetlen probléma csak az, hogy mivel kevesebben ették a fogásokat, valószínűleg több lett a maradék is, amit ha helyesen rakunk el, még sokáig fo­gyaszthatjuk azokat.

Kolbászba töltve pompás a tojás

Hajlamosak vagyunk kicsit túlvállalni magunkat, ha a húsvéti ebédről van szó.

– A jelenlegi helyzet miatt előfordulhat, hogy sokkal több minden maradt meg az ünnepek után, mint szokott. Ha egyszerű egytálételekben gondolkozik, biztosan fel tudja használni az összes megmaradt alapanyagot – mondja a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus.

Az első, ami mindenkinek eszébe jut, az a rakott krumpli, hiszen a tojást felkarikázva egy kis kolbásszal és rengeteg tejföllel igazi ínyencség lesz belőle. A főtt tojásokat maximum 4–5 napig lehet tárolni a hűtőszekrényben, de ha bármilyen szürkés elváltozást lát rajtuk, azonnal dobja a szemetesbe.

Ha nem szeretne a felszeleteléssel bíbelődni, készíthet egy finom tojáskrémet is a megmaradt darabokból, vagy egy majonézes tojássalátát, így egy könnyed reggelivel kedveskedhet családjának a nehéz ételek után.

Ha viszont egy igazi különlegességre vágyik, akkor töltse kolbászba a félbevágott tojásokat. Ehhez nem kell más, mint hogy darálja le a megmaradt kolbászt és sonkát egy kis zsemlemorzsával, liszttel és pár nyers tojással. Az így kapott masszából formáljon tenyérnyi nagyságú lapokat, ebbe helyezze bele a félbevágott tojásokat, majd a két lapot hajtsa össze golyó formára. Zsemlemorzsába vagy panírmorzsába hemperegtetve mehet a forró olajba kisülni.

– Ebben az időszakban talán mindenki egy kicsit jobban megismerkedik a saját konyhájával, és kész kipróbálni újabb ízeket is. Szerencsére rengeteg szakács, séf és dietetikus oszt meg az interneten különleges recepteket képekkel, amiket bátran ki lehet próbálni. A megmaradt tojásból például  különféle pástétomokat, krémeket lehet ké­szíteni, nekem személy szerint a tojásos padlizsánkrém az egyik kedvencem – mondja a dietetikus.

Izgalmassá teszik az új ízek a sonkát

A füstölt vagy főtt sonkát is többféleképpen felhasználhatja, csak egy kis változatosság kell hozzá, hogy új ízt kapjon.

– Nálunk már húsvéthétfőn elkezdődött az újrahasznosítás, hiszen egy csőben sült zöldséges-sonkás tésztát készítettem a családomnak. Csak feldaraboltam a sonkát, hozzáadtam minden olyan zöldséget, ami megmaradt a konyhámban, de akár a fagyasztóból is kivehet hozzá. Egy egyszerű besamelmártás kell hozzá, és készen is van – mondja Orsolya, aki hozzáteszi, hogy a kis változtatással egy teljesen más ízvilágot adott a sonkának, így senki nem unja meg harmadik nap is a húst.

Persze egy egyszerű sonkás-sajtos tésztát is pillanatok alatt elkészíthet, pizzára vagy melegszendvicsre is rászórhatja a felvágott darabokat, de akár egy rakott zöldséget is összedobhat. Ha lefagyasztotta az értékes sonkalevet, abból finom alaplevet készíthet például babgulyáshoz, lencseleveshez vagy egy egyszerű lebbencsleveshez. De ha a hűtőbe rakott sonkán nyálkás felületet érzékel vagy kissé savanykás szagot érez, akkor azonnal dobja ki.

Csokoládéból lesz a finom brownie

A megmaradt csokinyusziból készítsen brownie-t. Keverjen össze 4 tojást 20 dekagramm cukorral és egy zacskó vaníliás cukorral, utána 30 dekagramm csokoládét olvasszon föl vízgőz fölött. Az összekevert cukros tojást öntse az olvadt csokoládéhoz, majd szitáljon bele 15 dekagramm lisztet és ízlés szerint darabolt diót. Öntse sütőpapírral bélelt tepsibe, és már mehet is a sütőbe, húsz perc múlva készen is van a finom sütemény.

Nem hiányozhat a desszertek sorából a fonott kalács sem, a megmaradt szeletekből készíthet bundás vagy pirítós kalácsot. De egy kis kreativitással finom máglyarakást vagy mákos gubát is varázsolhat az asztalra. Ha már nagyon kiszáradt, akkor aprítsa össze zsemlemorzsának a maradékot, így legközelebb fel tudja használni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185035_auto_resized.jpg
origo.hu

Fontos hír jött a májusi nyugdíjakról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27720_resized.jpg?avcount=1714754111
origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184200_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27719_resized.jpg?avcount=1714754111
origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184207_auto_resized.jpg
travelo.hu

Különleges, szökött halat fogtak a balatoni horgászok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27723_resized.jpg?avcount=1714754111
hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714754111
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt