Sosem látott magyar apja után nyomoz Luis Flores

1956-ban disszidált az Egyesült Államokba, majd egy spanyol nővel esett szerelembe Árkosi József. Fiuk született, aki sohasem láthatta az apját, de 48 évesen is elszántan keresi.
1956-ban disszidált az Egyesült Államokba, majd egy spanyol nővel esett szerelembe Árkosi József. Fiuk született, aki sohasem láthatta az apját, de 48 évesen is elszántan keresi.

Néhány megsárgult régi fotója maradt csak édesapjáról Luis Floresnek. A 48 éves férfi soha életében nem találkozott apjával, emléke sincs róla. Édesanyja sokáig őrizte a titkot egykori kedvese személyazonosságáról. Elmúlt öt évét Luis mégis arra áldozta, amíg bármi remény mutatkozik a találkozásra, megtalálja a férfit, akit Árkosi József néven ismer.

Árkosi József az 1950-es évek közepén, Magyarországon készült képeken. Mindössze ennyi emléke maradt Luisnak magyar származású apja után

– Houstonban születtem és nőttem fel. Később mondta anyukám, mikor már felnőttem, hogy az apukám magyar. De nincs a születési anyakönyvi kivonatomon, mert anyukám ezt titokban tartotta. Az utóbbi öt évben már folyamatosan kerestem őt – írja Facebook-oldalán, melyet kifejezetten azért hozott létre, hogy apja fel tudja venni vele a kapcsolatot. Luis ezért Árkosi Lajosként regisztrált az oldalon, de saját magáról nem közölt fotót, csak az apjáról.

– Az egyetlen dolog, amit anyukám adott, ezek a képek és egy körülbelüli nevet, melyet így mondott: „Joseph Arkroski”. Más magyarok azt mondják, valójában „Jozsef Arkosi” vagy „Jozsef Arkoske” lehet – magyarázza Luis. Apja 1956 táján érkezett az Államokba, több mint egy évtizedig Houstonban élt, de a 70-es évek elejére nyoma veszett. Luis halvány fogódzója, hogy Árkosi József december 8-án született, de az évet nem sikerült felderítenie. A családfakutatás során még rábukkant egy New Yorkban élő unokahúgára DNS-vizsgálat után. Az ő apja szintén 56-ban érkezett az országba. De lányának nem sokat árult el magyar rokonairól, 1980-ban pedig, anélkül, hogy feltárta volna a családi múltat, meghalt. Luis az édesanyját sem tudja bevonni a kutatásba, 2005-ben elvesztette.