Sorosról írt népdalt a nyugdíjas tűzoltó

Hiánypótló alkotás született a milliárdos üzletemberről: egy népdalszerű költemény.
Hiánypótló alkotás született a milliárdos üzletemberről: egy népdalszerű költemény.

Jelenleg szinte alig van szeglete az országnak, ahol ne futnánk bele Soros György képmásába a kormány kék plakátjainak jóvoltából. Legyen az autópálya, buszmegálló vagy tévéreklám, a milliárdos üzletember arca kikerülhetetlenül ott virít mindenütt. Ezt, pontosabban az erőteljes kormányzati kampányt elégelte meg a 65 éves Sáfrány Péter, aki tréfás népdalba öntötte véleményét.

Sáfrány Péternek kicsit sok a kormányzati plakátkampány, ezért már két dalszöveget is írt a témában

Az „A part alatt” dallamára írta „Lóg a plakát” című, pikírt nótáját, amit egyszerűen „tépelődő útszéli bugyuta dalnak” keresztelt, és már tízezren hallgatták meg a Facebookon. „Senkinek se marad nyugta, betáblázva a sík puszta. Szépek itt a naplementék, de valakik kékre kenték” – fújja a videóban a Csongrádon élő nyugdíjas tűzoltó. „Lóg a plakát fönn a falon, letépkedném, inkább hagyom” – sommáz a dal végén.

Ebben még nem bukkant föl Soros, ám nem kevésbé vitriolos legújabb szerzeményét Péter már kifejezetten a milliárdosról írta József Attila „A hetedik” című versének kifordításával (lásd keretes idézetünket).

Sáfrány Péter az internetre ír

– A szövegek magukért beszélnek, ha mondanak valamit. Az internetre írok, pontosabban szövegeket készítek, amelyeknek a műfaját én nem tudom meghatározni, de legtöbbször rövid prózák, máskor versnek tűnnek vagy épp szóömlenynek. Örkény Istvánon, Karinthy Frigyesen, József Attilán, Nagy Lajoson nevelkedtem többek között – fogalmazott szerényen megkeresésünkre Péter, aki cipész nagyapja iránti szeretetből, „szövegfelsőrész-készítőnek” mondja magát.

Részlet a Soros Gyuri című dalból

Falragaszon ha ütsz tanyát,
Hétszer szüljön meg a plakát!
Soros üljön kéklő mázban,
Gyuri vegyes tálalásban,
Soros plázaparkolóban,
nevet a napraforgóban,
Soros kongó stadionon,
Gyuri lovak közt az úton.
Vigyorog rád, itt a vég,
Soros Gyuri maradjál még!
Plakátolnál s van rá suskád,
Gyurka legyen a mumuskád.
Soros pénzelt egyetemet,
Mikor szülték, legyet evett,
Gyurka lelkét üti nyélbe,
Soros patkányt boncol élve.
Kifizette az áradat,
S jön a menekültáradat.
Gyurka bácsi, pénz nem elég,
Soros Gyurka ne menjél még!