Soroksári gyilkosság: büntetni akartak a támadók?

Kegyeleti okokból nem közölhető, milyen aljassággal becstelenítették meg a Soroksáron meggyilkolt kocogó nőt. Az elkövetési mód megosztja a pszichológusokat.
Kegyeleti okokból nem közölhető, milyen aljassággal becstelenítették meg a Soroksáron meggyilkolt kocogó nőt. Az elkövetési mód megosztja a pszichológusokat.

Majd másfél éve nincs rá válasz, hogy kik és miért ölték meg a budapesti családanyát, Gyurik Krisztinát. Az asszony 2013. szeptember 25-én kocogni indult, később holttestét lemeztelenítve találták meg – a tettesek a kezét és a lábát összekötözték. A bűnügyi technikusok két férfi DNS-mintáját rögzítették a helyszínen. A rendőrség szerint a két elkövető jelentősen eltérő szerepet játszott a bűntényben. Egyikük – a domináns fél – vagy idősebb vagy fizikailag jóval erősebb, de az is lehet, hogy csak tapasztaltabb társánál.

Az áldozattal való dulakodás közben jelentős vérveszteséggel járó sérüléseket szenvedett, ő ölte meg a családanyát. Társa az ölésben nem vett részt, az asszony sérelmére elkövetett nemi bűncselekményből és a kifosztásából azonban ő is kivette a részét.

A Bors által megkérdezett pszichológusok véleménye jelentősen eltér a tettesek motivációját illetően. Dr. Csehák Hajnalka úgy véli: a szexuális erőszak általában magányos elkövetőkre jellemző, spontán cselekmény, a bűncselekmény célja színtisztán a nemi vágy kielégítése. Az áldozat különösen brutális megbecstelenítése azonban inkább valamilyen személyes motivációra utalhat, mintha az elkövető büntetni akart volna. Csehák Hajnalka nem tartja valószínűnek, hogy bérgyilkosság történt, mint mondta: aki pénzért öl, az munkát végez, a feladatot egyszerűen, gyorsan, nyomok hátrahagyása nélkül akarja teljesíteni.

© Fotó: Kecskeméti Zoltán

Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a fokozódó brutalitás inkább a két elkövető versengéséből fakadhatott. A szakértő a két férfi egymást túllicitáló erőfitogtatását valószínűsíti, meglátása szerint a bűncselekményt az alkalom szülhette, a dominánsabb elkövető társa előtt akarta bizonyítani, hogy ő bármit megtehet áldozatával.

A gyászoló férj, Kardos Lajos nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Mint mondta: ő semmilyen felvilágosítást nem kap a nyomozás állásáról.