Sokktól lett foltos Adrienn teste

Fotóival, beszélgetésekkel szeretne önbizalmat csepegtetni sorstársai­ba Széles Adrienn, aki ötéves korában, egy baleset miatti sokkhatástól lett vitiligós. A fiatal nő mára elfogadta, sőt szereti is foltjait.

Fotóival, beszélgetésekkel szeretne önbizalmat csepegtetni sorstársai­ba Széles Adrienn, aki ötéves korában, egy baleset miatti sokkhatástól lett vitiligós. A fiatal nő mára elfogadta, sőt szereti is foltjait.

Adrienn: ma már élvezem a foltjaimat, amelyek néhány éve még a testem hatvan százalékát borították © Margitay Klári

Az orvosok a mai napig csak találgatnak, miként alakul ki, honnan ered a vitiligo, vagyis a festékhiány az embereknél.

A most 31 éves Széles Adrienn sem így született. Ötévesen egy baleset okozta sokkhatás után kezdtek el megjelenni teste kü­lönböző részein a foltok.

– Rengeteg orvost felkerestünk, és a többség azt mondta, hogy ez a baleset utáni fizikai és lelki sérülés eredménye. És nem csak esztétikai problémáról van szó, ugyanis a pajzsmirigyemmel és a cukrommal is problémák vannak – mondja a Borsnak Adrienn, aki 28 éves koráig mindenki elől próbálta eltakarni foltjait. Garbóban járt, erősen sminkelt, strandra nem ment. Ám ekkor, egy párkapcsolati szakítás után elkezdett nyitni a világ felé.

Gyakran hívják fotózásokra, interjúkra © Margitay Klári

– Soha nem felejtem el, hogy kilencévesen az osztálytársaim úgy kezeltek, mint egy leprást. Futottak előlem, és amihez hozzáértem, ők nem fogták meg. Szörnyű volt, de ez már a múlt. Ma már élvezem a foltjaimat, amelyek néhány éve még a testem hatvan százalékát borították, de amint elfogadtam ma­gam ilyennek, különös módon egy részük eltűnt – meséli Ad­rienn, aki amellett, hogy családi vállalkozásban egészségügyi termékek értékesítésével foglalkozik, egy ezerháromszáz fős vitiligocsoport arca a Facebookon. Fotózásokra, interjúkra hívják, még külföldi magazinok is megkeresik. Ám a félreértések elkerülése végett leszögezi, hogy ő nem modell:

– Annak nagyon örülök, ha rajtam keresztül ízlésesen be tudjuk mutatni ezt a betegséget, ám a modellkedés a szó klasszikus értelmében nagyon távol áll tőlem.

Hamilton barátnője is ugyanabban a betegségben szenved, mint Adrienn © NorthFoto

Hamilton barátnője is

A híres Forma–1-es autóversenyzőt, Lewis Hamiltont mostanában egy igen feltűnő lánnyal látják. A Chantelle Brown-Young néven született Winnie Harlow szintén vitiligo betegségben szenved. Ennek ellenére sikeres modell.

Mi az a vitiligo?

Szerzett rendellenesség: a működő pigmentek hiánya. Általában húszéves kor körül jelentkezik. A leggyakrabban érintett testrész az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és a sípcsont feletti bőr. Oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek. Az autoimmun háttér miatt fordul elő a páciensek 20-30 százalékánál cukor- és pajzsmirigybetegség, vészes vérszegénység, gyulladásos bélbetegségek. Legtöbbször valamilyen vírus, baktérium vagy gombatoxin károsítja úgy az érintett szervek sejtjeit, hogy nem ismeri fel őket sajátként az immunrendszer.

Csípős

Elfogadás: Sajnos mifelénk az járja, hogy aki nem olyan, mint mi, azt ki kell rekeszteni. Hős, aki vállalja a küzdelmet, amíg a többség bölcsebb nem lesz. Huszti Zoltán