Aktuális

Síelni szeretne Dorka, az első tüdőátültetett kislány

P. Zs.

Létrehozva: 2018.04.19.

<p>Dorkának már nem kellett elmennie Bécsig azért, hogy új tüdőt kapjon. A 13 éves kislány hihetetlen derűvel csinálta végig a műtétet, szeretné bepótolni a betegséggel telt éveket.</p>

Újjászületés – így jellemezték az orvosok az első, gyermeken végzett tüdőátültetést, amelyhez immár nem kellett szirénázó mentővel Bécsig menni. A 13 éves Dorka gyakorlatilag egynapos kora óta beteg volt, cisztás fibrózissal született. Ez az egyik leggyakoribb genetikai rendellenesség, ám nem mindenki kerül ilyen súlyos állapotba. A műtétet az Országos Onkológiai Intézetben és a Semmelweis Egyetem közösen végezte el március utolsó napján, csaknem hat óra alatt.

Jókedvű a műtét után

– Szinte sorsszerű volt az, ahogyan Dorka hozzánk került. Már nem volt ideje arra, hogy Bécsbe szállítsuk, így bele kellett vágnunk a műtétbe. Nagyon súlyos volt az állapota, de mindössze négy nappal a műtét után már mosolygott. Egy igazi bölcs gyermek, még mi, orvosok is sokat tanultunk tőle – idézte fel dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi terápiás osztályának vezetője.

– Óriási lépés, hogy ez teljesülhetett. Még tíz éve is Bécs felé robogtunk a mentőben, s arra gondoltunk, miért nem lehet másként. Dorkára vagyok a legbüszkébb, nagyon klassz kis csaj – vette át a szót dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője. Dorka hihetetlen derűvel csinálta végig az előkészületeket és a műtétet, tanítva ezzel az őt körülvevő orvosokat, ápolókat, és saját szüleit is.

Fittnek érzi magát

Dorka szomorú lett, hogy nem lehet jelen azon a sajtótájékoztatón, ahol az átütő magyar orvosi sikerről számoltak be. Maga kérte az orvosokat, oldják meg valahogy, hogy üzenhessen az embe­reknek. Az életvidám, mosolygós kislány élő videókapcsolaton keresztül jelentkezett. – Korábban sokat romlott az állapotom, de a műtét után nagyon jól ébredtem, teljesen fitt vagyok – mondta fülig érő mosollyal a kislány.

– Annyira sok levegőm volt ébredés után, úgy éreztem, a hasamban is levegő van. De mondták, hogy nincs, így megnyugodtam – idézte fel Dorka. Nem volt a teremben olyan, akit ne hatottak volna meg mondatai. Dorka szülei könnyek között hallgatták lányukat, aki beszélt arról is, hogy most már nagyon szeretne megtanulni síelni, és elutazni Ausztráliába, bepótolni a 13 évet.

Egyedül akart lélegezni

–  Nem jellemző, hogy a műtét után három héttel valaki ilyen állapotban van. Ez nagyban köszönhető Dorka hozzáállásának, életvidám, erős személyiség. Már az ébresztés napján kihúzták a csövet a torkából, mert egyedül akart lélegezni. Úgy jelezte ezt, hogy rágcsálta a csövet – mondta a Borsnak Máténé Nemesvári Mariann, Dorka édesanyja.

– Igyekeztünk teljes életet biztosítani neki. Ha elmentünk nyaralni, több dolgot vittünk magunkkal. Rengeteg hullámvölgy van ebben a betegségben, de amikor rosszul volt, ő vigasztalt minket. Még azt is mondta az édesanyjának, ne szóljon nekem, nem akarja, hogy idegeskedjek. Sokat segített neki az unokatestvére, a legjobb barátnője, de találkozott már sorstársakkal is – tette hozzá Dorka édesapja, Máté Ferenc.

Alig száz átültetés

Világszerte igen ritka a gyermekeken elvégzett tüdőátültetés, az ilyen be­avatkozások száma nem haladja meg a százat a világon, ám ebből 25-öt magyar orvosok végeztek el Bécsben. Emellett 2015 óta – amióta felnőtt-tüdőátültetést végeznek Magyarországon – csak egy magyar pácienst kellett Bécsben operálni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139038_auto_resized.jpg
origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713493509
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141583_auto_resized.png
metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142700_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ukrajna érdemrenddel tünteti ki Alain Delont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713493509
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141352_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713493509
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713493509
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140537_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Milliókat kaszálhat Azahriah koncertjén egy szemfüles magyar

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze