Senki sem mer állást adni Horváth Andrásnak

Önkormányzatoknál próbált munkát találni az áfacsalásokat feltáró volt adóellenőr. Horváth Andrást azonban nem akarják alkalmazni.
Önkormányzatoknál próbált munkát találni az áfacsalásokat feltáró volt adóellenőr. Horváth Andrást azonban nem akarják alkalmazni.

– Kap fenyegetéseket?
– Manapság már nem, inkább támogatásokat, biztatást.

– A közéleti munkából nincs jövedelme. Van állása a NAV-tól való távozása óta?
– Nincs, azóta is álláskeresésben vagyok. Közigazgatási diplomám is van, ezért több meghirdetett önkormányzati állásra pályáztam. Eddig nem jártam sikerrel, de nem érzem lehetetlennek. Kormányzati hivatalnál nagyon nehéz lenne elhelyezkednem.

– Magáncégeknél próbálkozott? Korábban azt mondta, félnek önt alkalmazni.
– Lehet, hogy ez lesz a vége. Sokan vannak még, akik hozzám hasonlóan eltussolt korrupciós ügyek miatt léptek vagy lépnének ki közhivatalokból. A nyilvánosság elé lépő bejelentőket anyagilag ellehetetlenítik, sőt feljelentik. Azon dolgozunk, hogy számukra anyagi támogatást, munkalehetőséget biztosítsunk.

– Mit gondol azokról, akik miatt nincs állása?
– Akik miatt százmilliárdnyi közpénzt csaltak el, most is jól fizetett, biztos állami állásokban ülnek. Akik lebuktatták őket, alig tudnak megélni.

– Miből él?
– A feleségem dolgozik, a tágabb családom nem igazán tudott segíteni. A megtakarításaimat éltem fel. Ezek lassan elfogynak, szóval romlik a helyzet. A felnőtt lányom nemrég végezte el a főiskolát, még ő is álláskeresésben van.

– Milyen vagyontárgyai vannak?
– Fele-fele arányban van egy pesti lakásunk a feleségemmel. Illetve van egy autóm, de inkább a tömegközlekedést használom.

– Hogy tölti a szabadidejét?
– A hobbim a természetfotózás, de mostanában nincs rá időm.

– Kisállata van?
– Nincs, pedig szeretnénk. Próbálnak rávenni egy kutyára, de a lakásunk alkalmatlan rá.

Ezermilliárdok tűntek el

A NAV-nál dolgozó Horváth András még 2011–12 során egy országos méretű áfacsalásról értesítette feletteseit és több parlamenti képviselőt. A trükk lényege az volt, hogy külföldi és magyar cégek papíron évente 1700 milliárd forint értékben adtak-vettek cukrot, étolajat és más élelmiszereket. Tényleges vásárlás, árumozgás azonban nem történt, így a cégek zsebre vágták a visszaigényelt áfát.

Jegyzetünk itt.