Sárközy Pál: Amikor menekült voltam, csak seggberúgást kaptam

Újra hazalátogatott Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök édesapja, Sárközy Pál. A 88 éves művész közel hét évtizede hagyta el Magyarországot. A Borsnak mesélt az életéről.
Újra hazalátogatott Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök édesapja, Sárközy Pál. A 88 éves művész közel hét évtizede hagyta el Magyarországot. A Borsnak mesélt az életéről.

Egy pohár borral a kezében, festményei közt, a szerda esti kiállítás-megnyitójára készülve fogadta az Abigail Galériában a Bors munkatársait Sárközy Pál. A világhírű grafikust Magyarországon leginkább onnan ismerik, hogy fia, Nicolas 2012-ig Franciaország elnöke volt. Pedig Sárközy kalandos életútja és művészete is figyelemreméltó.

– 1948-ban jöttem el Magyarországról, mert öt évre Szibériába akartak küldeni katonaként – meséli. Az alig húszéves, kisnemesi családból származó ifjú előbb Bécsbe szökött egy embercsempész segítségével, majd egy kereskedő boroshordójában jutott át Németországba. Itt belépett a francia idegenlégióba.

– Az indokínai háborúba akartak küldeni. Egy magyar katonaorvos, aki apámmal harcolt az első világháborúban, azt írta a papíromra, hogy szívbeteg vagyok. Így úsztam meg a háborút, de semmim sem volt.

Sárközy ezután marhavagonban egy náci zubbonyban, mezítláb érkezett a decemberi Párizsba, ahol két éjszakát aludt az utcán.

– A metrószellőző kijáratában melegedtem – emlékszik. A maga erejéből kellett felküzdenie magát, végül reklámgrafikusként olyan világcégeknek dolgozott, mint a L’Oreal vagy a Dior. Ezért is vélekedik úgy a mostani menekülthelyzetről, ahogy.

– A mostani menekülteknek nagy szerencséjük van. Mikor én voltam menekült, hát nem segített senki. Már elnézést, de csak seggbe rúgást kaptam. Akik most jönnek, havi 700 eurót, lakást, iskolát és segítséget kapnak – mondja.

Manapság télen Párizsban, nyáron Ibizán él, negyedik feleségével Inesszel. Naponta nyolc-tíz órát szentel a művészetnek.

– A festés a nagy szerelmem – mondja. És persze a nők, tesszük hozzá mi. Első feleségével Dadue-vel, Nicolas anyjával a mai napig jóban van.

– Öt gyermekem van: Guillome, Nicolas, Francois, Caroline és Olivier. Mind sikeres, mindre büszke vagyok. A legtöbbször persze Nicolasról kérdeznek, aki már gyerekkorában is politikus akart lenni. Ma is éjjel-nappal dolgozik, folyton utazik. Megint elnök akar lenni – mosolyog. Sárközy második feleségével közös gyermeke belehalt a születésbe. Mostani feleségét ügynöksége reklámfotózásán ismerte meg.

– A férfimodell nem jött el, így én ugrottam be. Három felvétel után a negyedikre meghódítottam. Ez 44 éve volt, azóta vele vagyok, és már életem végéig vele is maradok...