Saját magzatára allergiás a kismama, zuhanyozni, aludni sem tudott tőle

Már a 30. hetében járt a kismama, amikor az egész testét ellepték fájdalmas vörös kiütések. Előbb csak egy terhességi csíknak tűnt, de egyre több lett, egyre több helyen a testén.

A 29 éves Summer Bostock a feltételezések szerint polymorph terhességi kiütéssel (PEP) szenvedett, amely egyik napról a másikra jelent meg a testén kisfia születése előtt másfél hónappal. A kiütés nem jelent veszélyt sem a babára, sem az anyára, de borzalmas fájdalmakat okozott a brisbane-i nőnek.

Először a hasán alakultak ki a fájdalmas vörös foltok, aztán előbb a hátán és lábán, majd hamarosan szinte az egész testén megjelentek, hogy a fiú, Izaiah megszületése után pár órával már el is tűnjenek.

„Az orvos azt mondta,

Ön tulajdonképpen allergiás a babájára

– mondta Summer a Daily Mailnek, aki azóta már több másik PEP-es esetet is látott, de egyik sem volt olyan súlyos, mint az övé.

Az orvos nyugtatókrémet és enyhe szteroidot adott Summernek. Kipróbálta a zabkása fürdőt is, mert az hallotta, hogy a zabpehelynek gyulladáscsökkentő hatása van, amit bőrbetegségek (például ekcéma) kezelésére is használnak. Nála azonban nem hozott semmilyen eredményt a különös fürdőzés. Nem csak a zabkása, a kenőcsök sem használtak, így egy hónappal később újra felkereste a háziorvosát Summer, aki újabb kenőcsöket írt fel a viszketések ellen. „Nagyon égett, Annyira, de annyira viszketett.”

Végül édesanyja diagnosztizálta nála a PEP-et, amit később az orvosok is megerősítettek, de azt is elmondták, nem igazán tudnak ellene mit tenni, majd eltűnnek a kiütések maguktól. Summert ez kevéssé vigasztalta: „Nem tudtam még zuhanyozni sem, mert mikor a víz hozzáért a bőrömhöz, az már túl sok volt. Hányhatnékom volt, olyan erős intenzitású volt a viszketés, esténként sem tudtam elaludni tőle” – mesélte a kismama.

Végül a terhesség 37. hetében be is utalták a kórházba Summert. Szinte az egész kórház ott volt az ágya mellett, mert ilyen súlyos esetet még senki sem látott ott.

Négy nappal később császsármetszéssel megszületett Isaiah. Erre azért volt szükség, mert a vizsgálatok kimutatták, az anyának nagyon magas a pulzusszáma, de ez nincs összefüggésben a kiütésekkel. Ahogy megszületett a baba, elkezdtek eltünedezni a kiütések, egy nappal később, már olyan volt, mintha soha nem is lettek volna a testén.

Az eset még 2012-ben történt, azóta még egy kisfiút szült Summer, de ennél a terhességnél már nem jelentkeztek a kiütések, amik egyébként nem is túl ritkák, minden 160-240 terheségből egynél előfordul.