Aktuális

Saját életét rövidítheti meg, ha stresszel a dugóban

Huszti Zoltán, Balajti Péter

Létrehozva: 2016.10.19.

Baleset, útjavítás, elromlott jelzőlámpa vagy lerobbant gépjármű – teljesen mindegy: már a kilométerhosszú kocsisor gondolatától is összeszorul az ember gyomra, a helyzet pedig még rosszabb, ha a dugó közepén vesztegel…

Forrás: Thinkstock

A stressz árát mindig megfizetjük. Magas vérnyomással, szív- és gyomorproblémákkal, alvászavarral vagy daganattal. Érdemes feltenni a kérdést: mit ér meg nekünk ez az egész?! – mondja Velez Csaba pszichológus, aki szerint  nem csak a megszaporodó autók, de a 21. század mindenkit csúcsra járató életstílusa is hozzájárul a vánszorgó kocsisorral járó idegességhez.

– Annak idején előfordult, hogy magam is dudáltam, kiabáltam, de rájöttem, hogy ennek a világon semmi értelme. Más is így csinál, mégsem jut előrébb. Viszont sokkal rosszabbul is járhat, hiszen tettlegességig fajulhatnak az indulatok – figyelmeztet a szakember.

Beszív, kifúj

Kevesen gondolnák, de a légzés a stresszkezelés egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja. Persze, ne egyetlen mély sóhajtásra gondoljon, hanem relaxációs, három-öt másodpercig tartó belégzéssel és két-három másodperces kilégzéssel járó légzőgyakorlatot alkalmazzon, s míg erre koncentrál, addig sem a problémán rugózik, így pedig megnyugodhat.

Ne tetézzük a bajt!

Az autó áll, ám a sofőr gondolatai térben és időben is messze járnak, s furcsamód szinte mindig a legrosszabb helyzetet vázolják. Ha elkésik, kirúgja a főnöke, ha nem végez a bevásárlással, az egész család éhesen és mérgesen várja. Inkább fogadja el a helyzetet, és ne tegye hozzá, mi lesz, ha! Nyugtassa meg magát, hiszen amennyiben időben indult el, nem önhibájából késik. Majd nyugtassa meg a másikat is, hogy jelenleg dugóban ül, így a megbeszéltekhez képest várhatóan ennyit vagy annyit késik. A vacsora miatt se fájjon a feje! Beszéljen a családdal, aztán egyszerűen rendeljen a kocsiból egy pizzát!

Jobban tűr a szebbik nem

Velez Csaba pszichológus meglátása szerint a nők jobban viselik a dugóban való várakozást, mint a férfiak, mert nincs bennük versengési kényszer.

– Ugyanakkor, ha elpattan náluk a húr, akkor átszakad a gát, és a végeredmény pusztítóbb! Emögött ugyanakkor nemcsak a sok, felhalmozódott tűrés áll, szinte mindig valamilyen ma­gánéleti probléma miatti feszültség jelenti az utolsó cseppet. Váratlan szabadidő A helyzet adott, a kérdés csak az: mit kezd vele? Értékelje az így nyert időt, s adjon a negatív helyzetnek semleges vagy pozitív keretet. Van, aki kihasználja, hogy az egész napos rohanásban nem jutott ideje az evésre, és elfogyaszt egy szendvicset, más a régóta halogatott baráti telefonhívást pótolja be vagy utastársával társalog, netán igazít a sminkjén. Az egyik legjobb feszültséglevezető, ha felteszi a kedvenc előadója lemezét, és együtt énekel vele.

Gyakorolni a türelmet

A lehetőségek ismerete nem jelenti azt, hogy bármelyik megoldás elsőre is garantáltan működik majd. Ne várjon azonnali siker­élményt, mert könnyen csalódhat – hangsúlyozza a lélekgyógyász. Hozzáteszi: mindehhez hosszú önfejlesztő folyamat szükséges, ám az mindenképpen jó jel, ha a következő dugóban már nem feszültségforrást lát, hanem gyakorlási lehetőséget. 

Mit csinál Ön?

Dr. Kun Attila

Én nagyon nehezen viselem a dugóban ácsorgást. A káromkodás valamennyit levezet a mérgemből. Általában rágyújtok a pipámra, az már megnyugtat, és amikor véget ér a dugó, utána nagyon gyorsan elszáll a haragom.

Fehér Márton

Olyankor beteszek egy zenét a lejátszóba, és elszívok egy cigit. Mivel rossz a dudám, azt nem nyomogatom, és amúgy sem vagyok agresszív. Inkább nézem az embereket. Annyi érdekes fazon mászkál az utcán, hogy azok látványa leköt.

Vincze Ferenc

Idegesít, de igyekszem türelmesen elviselni. Dudálni nem szoktam, mert nem old meg semmit, és engem is idegesítene, ha más csinálná. Magamban próbálom levezetni a feszültséget. Ha ül mellettem valaki, akkor hangosabb vagyok.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155462_auto_resized.jpg
origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713932412
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149592_auto_resized.jpg
ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713932412
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713932412
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713932412
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3tolaPf9y2DgA3F6T88NbB2V56RzGKfQtmxxELoDx5k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YWQ4OWExMTUxNDQwZTQ5ZGY1ZWRiMzZhZTQ2ZTlh.jpg
Baleset

Hátborzongató baleset történt az éjszaka: kettészakadt egy Mercedes Szegeden - Fotó!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket