Rúdtáncra cserélte a műtőt a sebésznő

A világ egyik legjobb rúdtáncosa lett Szlávy Eszter doktornőből. A hölgy nemhiába cserélte le a sebészkést: több Európa- és világbajnoki címmel gazdagodott.
A világ egyik legjobb rúdtáncosa lett Szlávy Eszter doktornőből. A hölgy nemhiába cserélte le a sebészkést: több Európa- és világbajnoki címmel gazdagodott.

Senki sem hinné el a kecses mozgású, csinos és többszörös Európa-bajnok rúdtáncos Szlávy Eszterről, hogy nem is olyan régen még szikét forgatott a kezében.

– 2007-ben végeztem az orvosi egyetemen, utána 2014-ig baleseti sebészként dolgoztam – meséli a Borsnak Szlávy doktornő. – Bár fiatalabb koromban aktívan sportoltam, az egyetem mellett ez megszűnt. Harminc felett gondolkoztam el azon, hogy mozogni kéne valamit, a hagyományos sportokat azonban untam. A mentő ötlet egy barátnőmtől érkezett, így kerültem egy rúdtáncedzésre először 2012-ben. Azonnali szerelem volt. Ott ragadtam – magyarázza Eszter.

A fiatal orvos ezek után egyre többet edzett, 2014-ig sebészi hivatása mellett űzte a sportot, akkor azonban fizetés nélküli szabadságra ment, hogy csak a táncra koncentrálhasson.

– Eljutottam arra a pontra, hogy – bár szeretem a hivatásom – 12 év után pihenőre volt szükségem. Pont jókor jött a sport, a rengeteg edzés és a versenyek. Így egy éve vagyok már fizetés nélküli szabadságon. Most hosszabbítottam meg – mondja. Mint kiderült, nemhiába: társával először Európa-, majd világbajnokok lettek. Azóta profi versenyző, ő maga is tanít.

– 2013-ban, a prágai Európa-bajnokságon a régi párommal nyertem, partnerem azonban kilépett a duónkból a bajnokság előtt három héttel. Katával így a semmiből, szinte esélytelenül kezdtük gyakorolni a koreográfiát, mégis megnyertük. Elképesztően boldogok voltunk, fő­leg miután a világbajnokságon is első helyen végeztünk – meséli lelkesen Eszter. Koránt sincs vége a komoly edzéseknek, idén ugyanis több verseny elé néznek.

– Londonban világbajnokság lesz, míg Szentpéterváron meghívásos versenyre megyünk. Ilyenkor heti ötször edzünk, az órák mellett is. Ezenkívül légtornászkodom. Mindenki azt hiszi, hogy ez a sport szilikonmellű nők rúd körüli, pucér tekergéséről szól, de ez nem igaz, ugyanis komoly fizikum, hajlékonyság, előadói véna, táncos elemek és koreográfiák is kellenek hozzá! – cáfolja a kialakult képet Eszter.