Aktuális

Rostásék rokona szerint bánatukban szöktek meg a rablógyilkosok

P. G. J.

Létrehozva: 2013.10.08.

Mosom kezeimet! Úgy tűnik, minden szerv elsajátította a régi közmondást – a házi őrizetből meglépett ároktői rablógyilkosok szökése nyomán egymásra mutogat a bíróság, a rendőrség és a Belügyminisztérium.

Hatalmas felháborodást váltott ki az idős embereket halálra kínzó ároktői banda két tagjának szökése. Az internetet elárasztották a nyomdafestéket nem tűrő hozzászólások, a hatóságok viszont hárítással reagálnak Rostás Elemér és Rostás Henrik akciójára.

Felkötötték magukat?

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ároktőn mindenki ismeri a Rostás családot, de névvel és arccal senki sem vállalja a nyilatkozatot. A helybéliek többsége úgy van vele: jobb félni, mint megijedni. Rendes emberek, itt senkinek sem ártottak – a Bors által megszólítottak általában ilyen véleményt formáltak. Csak egy idős asszony bátorkodott megjegyezni: ezek bármire képesek. De aztán ő is elhárította további érdeklődésünket.

A Rostás család házában most hozzátartozók élnek, ők hangosan tanácsolták el lapunk munkatársát. – Nem akarunk nyilatkozni, mert mindenhol csak a rosszat mondják rólunk! Hogy Henrikék szökésben vannak? Inkább valószínű, hogy bánatukban kimentek az erdőbe és felakasztották magukat egy fára a sok igazságtalanság meg támadás miatt, amit elszenvedtek – kiabálta az egyik férfi élettársa, majd határozott hangon hozzátette: menjenek innen!

Célkeresztben a bíró

Nyugodt szívvel kijelenthető: igazi „csapatmunka” eredménye, hogy a tényleges életfogytiglani börtönnel fenyegetett férfiak most szabadlábon tartózkodhatnak. Azután kerültek házi őrizetbe, hogy az időben el nem készülő szakértői vélemények miatt lejárt az ­előze­tes letartóztatásuk határideje. A házi őrizetről a Fővárosi Törvényszék bírája, dr. Cserni János rendelkezett. (Cserni bíró neve leginkább arról emlékezetes, hogy példátlan módon egy sajtóperben pénzbüntetés helyett letöltendő fogházbüntetésre ítélte Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét.)

A Belügyminisztérium egy közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, ebben egyértelműen bírói felelősségre utalnak. A közleményben leszögezik: a rendőrség a bíróság határozatait hajtja végre. A házi őrizetről szóló végzést hozó bíró nem ­ren­delkezett a házi őrizet végrehajtásának módjáról. Mind az illetékes rendőrkapitányság vezetője, mind a mezőcsáti rendőrőrs parancsnoka telefonon kért útmutatást a bírótól a házi őrizet végrehajtásának ­elvá­rásairól. Miután sem szóbeli, sem írásbeli utasítást a folyamatos őrzésre nem kaptak, a rendőrség a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el úgynevezett visszatérő őrzéssel.

Hétszer kopogtattak

A BM közleménye szerint a kiemelten veszélyes személyekre való tekintettel a rendőrség napi hét alkalommal ellenőrizte a házi őrizeteseket. A BM hozzátette: egy jogszabály előírja, hogy rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét. A Bors információi szerint ez a konkrét ügy esetében azt jelenti, hogy éjszaka nem ellenőrizték Rostásékat, azaz a két férfi valószínűleg ebben a napszakban szökött meg.

Ellentámadásban

A BM közleményére tegnap a Fővárosi Törvényszék is reagált. Cserni bíró nem nyilatkozhatott, dr. Póta Péter sajtószóvivő azonban kijelentette: az ­ügy­ben a bíróság az eljárásjogi szabályoknak megfelelően járt el.

A bíróság a házi őrizet elrendelésekor még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. Ehhez a jelenleg szökésben lévő két terhelt nem járult hozzá. A Fővárosi Törvényszék hangsúlyozza, a házi őrizet végrehajtását és annak ellenőrzését a jogalkotó a rendőrség feladataként határozza meg.

Beszállt a politika

A szökés kapcsán a pártok is megszólaltak. Az MSZP Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde meghallgatását kezdeményezi.
Szerdára összehívják az alkotmányügyi és a rendészeti parlamenti ellenőrző albizottságokat, hogy a belügyminiszter és az Országos Bírósági Hivatal elnöke ismertesse, hogyan akadályoznák meg a súlyos bűncselekmények elkövetőinek szökését. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő szerint rendszerszintű hibáról van szó, hiszen a rablógyilkossággal vádolt bűnbanda ügyében négy év alatt nem született elsőfokú ítélet, majd a két veszélyes bűnöző házi őrizetből szökött meg. A Jobbik a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter lemondását követeli.

Vádlottak, különleges rendőri kapcsolatokkal

Az ároktői banda 2008 ősze és 2009 tavasza között Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken élő idős embereket támadott meg. Élvezettel kínozták őket, kettőt közülük megöltek. Idén szeptemberben az ügyész öt vádlott esetében tényleges életfogytiglani büntetést kért. A tárgyalásokon kiderült: a rablógyilkosságok hatodrendű vádlottja más bűnügyekkel kapcsolatban információkat adott XV. kerületi rendőröknek.

De mint azt a hvg.hu megírta, az ötödrendű vádlott édesapja is „bedolgozott”. Az egyik korábbi tárgyaláson egyébként meghallgatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitány életvédelmi osztályának vezetőjét, aki megerősítette, hogy rendőri kapcsolatokkal bírt az egyik vádlott. Az említett XV. kerületi rendőr ma már nem dolgozik a testületnél, büntetőeljárás alatt áll, és szintén eljárás folyik a banda elleni nyomozást vezető Heves megyei bűnügyi osztályvezetővel szemben is. Mindkettőjüket korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe.

Meglógott a seregvezér

Nem ez az első alkalom, hogy súlyos bűncselekménnyel vádolt személyek megszökjenek a házi őrizetből. 2010 januárjában Magyar Róbert (képünkön), a Fekete Sereg néven ismert alvilági társaság vezetője szökött meg. Magyar szökésével kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság hét rendőr felelősségét állapította meg. Magyart végül másfél év bujkálás után, Marbellán fogták el.

Szintén az előzetesből szabadulást kihasználva szökött meg a zálogházi rablóként ismert Varga László, de végül őt is elfogták.

Még több hírért kattintson Facebook oldalunkra!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714108810
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163772_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714108810
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162545_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros