Rossz vonatra szállt az ausztriai menekült, Magyarországon kötött ki: talán vissza sem térhet

Csak meg akarta látogatni barátait Mohamed Salad a burgenlandi Haracsonyban (Horitschonban), de végül a román határhoz közeli Nyírbátor menekülttáborában kötött ki.

Nagyjából két éve érkezett a férfi Ausztriába, pár hete egy menekülteket befogadó nagymartoni (mattersburgeri) családnál élt.

Előtte Haracsonyban élt Salad, ahová vonattal szeretett volna visszautazni még augusztus 24-én egy barátjával. Ekkor végzetes hibát vétettek, mert egy olyan vonatra szálltak fel, amely érinti Sopront. Itt leszállta,, hogy visszautazzanak Ausztriába, de letartóztatták, majd kihallgatták őket a helyi rendőrök. „Azt gondolták, hogy Magyarországon keresztül akart Ausztriába menekülni” – mondta a BVZ.at-nek a Saladot befogadó Maria Trippold, aki interneten tartja a férfivel a kapcsolatot.

A soproni pályaudvar © Wikipedia/Mate300

Saladot és társát is a román határhoz közeli Nyírbátorba vitték, a barátnak viszont már volt osztrák tartózkodási engedélye, így visszatérhetett egy idő múlva Ausztiába, Saladnak viszont a menekülttáborban kellett maradnia.

Trippold a lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem tudják, hogy menekülttáborban vagy börtönben van-e Salad, a férfi annyit mondott nekik, hogy nem mehet onnan ki. A nagymartoniak most megpróbálnak minden követ megmozgatni érte: „Nem teljesen egészséges, bélbaktériuma van. Csak kenyérlevest kap enni, nagyon rosszul megy ott a sora”.

A nyírbátori tábor © MTI

Saladnak október 22-én lesz a meghallgatása, tudta meg a férfit elszállásoló Trippold. Nem tudni, mi lesz vele pontosan, és ami még borzasztóbbá teszi a helyzetét, hogy szeptember eljén lett volna Ausztiában az „interjúja” a tartózkodási engedélyért, amiért ha vissza is térhet, megint egy új időpontra kell jelentkeznie.