Aktuális

Rossz lift miatt történt borzalmas dolog a kerekesszékes győri férfival

Kisalföld

Létrehozva: 2015.09.08.

Tízemeletes lakóháza alagsorában töltötte az egész éjszakát tolószékben ülve egy mozgáskorlátozott férfi Győrben, mivel rossz volt a lift s az ügyelet nem jött ki. Megkaptuk a választ: erre nincs szerződés, a dolog tehát bármikor megtörténhet.

A Marcalvárosban élő, cukorbeteg férfi elvesztette egyik lábát, különösen kiszolgáltatottja tehát a Cuha utcai liftnek. A baj bekövetkezett: a lift nem indult. Prohászka Ottokár a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületénél dolgozik, kollégáinak mesélte el kálváriáját, s az egyesület elnöke kereste meg felháborodásában a Kisalföldet.

– Itt ültem egész éjszaka – mutat az alagsori lépcső aljára.
– Még szerencse, hogy nem tél van, rövidnadrágban lehettem szombat este, de másnap hajnalban már fáztam. Az történt, hogy hazaértem a nyárzáró rendezvényről és rossz volt a lift. Az elsőn lakom, ami nekem ugyanolyan, mintha a tizedik lenne – beszél a hétvégi esetéről Prohászka Ottokár, aki elektromos székével jutott haza az éjjelbe nyúló fesztiválról.

– A szomszéd lépcsőházban kint volt egy telefonszám, felhívtam. Egy férfivel beszéltem, azt mondta, mit kódorgok én éjszaka az utcán, éjjel nem tudnak kijönni javítani. Mondtam, hogy tolószékben ülök és nem jutok fel a lépcsőn. Erre az volt a válasz, hogy oldjam meg valahogy. Éjjel fél kettőkor innen nem tudok jelezni senkinek, de ha jött is volna valaki, engem aligha visz fel tolószékkel együtt – mondja a férfi, akit arról kérdeztünk: mit csinált ezután egész éjjel?

– Egyet bólogattam a székben, aztán kimentem levegőzni is. Beszélgettem a közelben egy éjjeli portással, sajnálta, hogy nem tud felvinni. Aztán reggel a pékségbe mentem s mire visszajöttem, olyan kilenc körül, már jó volt a lift. Na jó, nem lett semmi baj a dologból, de azért nekem be kell adnom magamnak az inzulint. A másik meg az, hogy így ne beszéljenek az emberrel. Nem az első eset, ragadtam lent már pár hónapja is, de akkor napközben – teszi hozzá.

A hétvégén sem ő volt az egyetlen, mint megtudtuk: két utcával arrébb is az alagsorban rekedt múlt péntek este egy kerekes székes hölgy. Ott a liftet alkatrész híján csak másnap tudták kijavítani, ezért rokonoknál aludt.

A szerelésért felelős cég vezetője sajnálatát fejezte ki, de védelmébe is vette ügyeletes kollégáját, mivel a feleket valóban köti a szerződés.

– Az éjszakai kiszállásnak díjtétele van, amire a társasház nem kötött szerződést. A leírtak alapján hat óráig tartunk ügyeletet – reagált megkeresésünkre Hibik Zoltán ügyvezető igazgató.

– A szerelő egyébként jelentette nekem az esetet, és sajnos én is csak azt mondhatom, ha az éjszakai ügyeletre igény van, akkor a közös képviselőn keresztül új szerződést kell kötni, más díjtétellel – mondja az igazgató.

Kiderült: a kérdés felmerült korábban és egyetlen társasház sem élt a lehetőséggel, nyilván anyagi okból. Tehát lefordíthatjuk: bármelyik házban megtörténhet ez, ha az éjjeli ügyeletre nem kötnek új szerződést a szolgáltatóval.

Külön pont rendelkezik arról, hogy mi van, ha valaki beragad a liftbe, de az más kategória, a kiszállás mentésnek minősül. Itt azonban hivatalosan javításról volt szó, amire éjszaka nincs lehetőség.

Megkérdeztük: ezek szerint a szerelőnek nem is volt más választása, amikor megtudta: mozgássérült rostokol az alagsorban?

– Azt azért nem jelenteném ki: kimehetett volna, ha úgy dönt. Emberből vannak a kollégák, gyakran előfordul, hogy nyolckor, kilenckor is javítanak. Itt viszont a szerelő már lefeküdt aludni és ami a hangnemet illeti, ő fordítva élte meg a dolgot: szerinte vele beszéltek durván és fenyegetőzve. De a lényeg, hogy több száz felvonó tartozik hozzánk, harminc-ötven évesek, s a legtöbb társasházban él mozgáskorlátozott lakó. Tehát ha ezt a pluszszolgáltatást nem rögzítjük a szerződésben, akkor a szerelőnek jóformán nem marad éjszakája, amit végigalhat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156866_auto_resized.jpg
origo.hu

Megtalálhatták a leghíresebb ókori görög filozófus, Platón sírját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713907815
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155700_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megállította a rendőr gyorshajtás miatt, de arra senki nem számított, hogy sürgős beavatkozásra lesz szükség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155705_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Mike Tyson félmeztelenül bunyózott a nyílt utcán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713907815
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713907815
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713907815
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157128_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bővült a család: Az örökbefogadás mellett döntött a TV2 sztárpárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi