Aktuális

Ronggyá verte az időjárás a jósokat

Bors

Létrehozva: 2013.08.09.

Alaposan mellényúltak az időjósok, akik az idei nyarat csapadékosnak, hűvösnek ígérték. Az átlagosnál is keményebb melegek idején jókat lehet szórakozni azokon, akik a mostaninál 10-15 Celsius-fokkal hidegebbet és sok esőt jósoltak ezekre a napokra.

A képzett meteorológusok gyakran kígyót-békát kiabálnak az olyan amatőr időjósokra, akik hosszú távú előrejelzéseket ígérnek. Viszont kétségtelen: a befőttesüvegben létrán ugráló békán túl akadhatnak természeti, csillagászati megfigyelések, amelyek hellyel-közzel akár pontos időjárási képet is előrevetíthetnek. De hogy megmutassuk, ezek mennyire megbízható módszerek, elővettük a hónapokkal korábbi előrejelzéseket, hogy összehasonlítsuk a mért, valós hőmérsékleti adatokkal. Mérkőzzön meg a jóslat az igazsággal!

Hűvöset ígért a Dávid-naptár

2012. 11. 08. – Dávid Mihály csillagászati alapokra hivatkozva elkészített éves időjárás-előrejelzése: „A nyár hűvösebb lesz a megszokottnál, hiszen júniusban 25 fok fölé alig-alig kúszik a hőmérséklet, míg júliusban nagyobb hőingadozások várhatók. Ötödike körül húsz fok lesz a hőmérséklet (helyette: 31 Celsius-fok), míg 16. körül már a jól megszokott 30 fokot (helyette lehűlés, 26 Celsius-fok) mutatja majd a hőmérő higanyszála. A legmelegebb nap augusztus 12–14. környékén várható, ekkor harminc fok körül tetőzik a hőmérséklet (augusztus 8-án már 41 Celsius-fok volt).”

1–0

Ilcsi mama esőt jósolt 

2013. január – Az állítása szerint szintén csillagokból jósoló népi időjós szerint: „Júliusban hirtelen kialakuló felhőkből olyan sok csapadék hullhat, hogy vízözönszerű esőzések okozhatnak károkat. A megszokottnál pár fokkal hűvösebb, illetve melegebb időszakok váltogathatják egymást. Július 19–24.: az esti és hajnal tájéki órákban dörgés-villámlással kísért égi háborúk, záporesők, jégesők jönnek. A hónap utolsó napjait – hidegfronti hatás következtében érkező – zivatarok zavarhatják meg.” (Helyette: 30-33 Celsius-fokos hőmérséklet, elenyésző csapadék.)

„Augusztus elején is a változékony és csapadékos napok lehetnek a jellemzők, melyeket markáns hideg fronthatások változékonnyá és szeszélyessé tehetnek. Augusztusban a megszokottaktól eltérően jóval több csapadék lehetséges.” (Helyette: 33-36 Celsius-fok és szárazság.)

„Augusztus 5–7.: több helyen előbb sötét felhők gyülekeznek, majd rövid ideig tartó dörgéssel, villámlással kísért zuhogó esőkre lehet számítani.” (Helyette 35-38 Celsius-fokos kánikula.)

2–0

Egyhangú a Juhász-tábla

Éves időjárás-előrejelzést ad az interneten Juhász József is Nyíregyházáról. Az oldalon magáról sokat el nem áruló önkéntes időjós naptárja várható hőmérsékleti és csapadékadatokat ad. Nos, Juhász úr azt eltalálta, hogy kánikula lesz, ám júliusra és augusztusra is bőséges esőt várt. Ehhez képest hosszú hetek óta egy esőcseppet sem láttunk.

3–0

A profik is elbuknak

Hőmérsékleti előrejelzésekbe ugyan nem bocsátkoztak, de térségünkre vonatkozóan éves előrejelzést készítettek a világ legismertebb meteorológiai intézetei is, az ő eredményeiket az esotanc.hu weboldal összesítette. És ahogy kinéz: a nagyok sem jártak túl nagy sikerrel.

Az Orosz Hidrometeorológiai Intézet (HCR) szerint a mostanában megszokottnak ­meg­felelő hőmérsékletet kellene éreznünk, a brit és amerikai intézetek azonban a népi időjósokhoz hasonlóan hűvös nyarat vártak. S ezek között olyanok találhatók, mint az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata (NWS), az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálata, a Meteoffice, valamint az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA).

4–0 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714863011
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189297_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178985_auto_resized.jpg
life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714863011
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183113_auto_resized.jpg
travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a volt űrhajós: hátborzongató, amit a földönkívüliekről mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189467_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Súlyos baleset történt a Richter Cirkuszban, a történtek teljesen letaglóztak mindenkit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert