Aktuális

Robbanás rázta meg Brüsszel repterét - fotó, videó

Bors

Létrehozva: 2016.03.22.

Kedd reggel kettős robbanás történt Brüsszelben, a Zaventem reptéren. Többen meghaltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Többen megsérültek abban a detonációban, ami a Zaventem nemzetközi repülőteret rázta meg. Jelenleg még nem sokat tudni. Annyi valószínű, hogy a kettő közül az egyik robbanás az American Airlines check-in pultjánál történt.

A Conflict News fotói tanúsága szerint több sérülttel kell számolni, míg a BBC már halottakat is említ. A vonatközlekedést felfüggesztették a környéken. Többen úgy vélik, hogy az esetnek köze lehet a párizsi vérengzésért felelős Salah Abdeslam pár nappal ezelőtti brüsszeli elfogásához.

09:05 - A helyi média jelenleg 11 halottról és 25 sérültről tud a tűzoltók beszámolói alapján.

Minden bizonnyal terrorcselekmény történt

09:15 - A szemtanúk lövésekről számoltak be, a robbatás előtt valaki arabul ordibált - írja a Conflict News. 

Halálos áldozatok nem csak a reptéren, de a metróállomáson is

10:10 - A Maelbeek állomásnál történt robbanás egyik szemtanúja szerint a robbanás az egyik szerelvényből jött. „Épp elhagytuk az állomást, amikor éreztük a robbanást, ami úgy tűnt, hogy a szerelvény elejéből indult ki. Kifeszítettük az ajtókat, hogy kijussunk a metróból. Füst volt mindenütt.” A Guardian értesülése szerint legalább tíz halálos áldozattal kell számolni a metróban történt robbanás következtében. Eközben a reptéri áldozatok száma is emelkedett: 13 halottról és 35 sérültről írnak.

10:20 - A brüsszeli események fényében Orbán Viktor ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát hazánkban. 

Brüsszel: nincs közlekedés

10:40 - Nem csak a metró nem közlekedik. Friss információk szerint szerda reggel hatig a reptér is zárva marad, valamint az Eurostar vonatszerelvényei sem állnak meg Brüsszelben.

11:00 - A francia-belga határt lezárták.

Vér volt mindenütt, mint egy háborús övezetben

Egy szemtanú, Zach Mouzoun, aki tíz perccel a reptéri robbantások előtt érkezett Brüsszelbe Genfből, arról számolt be egy tévécsatornának, hogy a második robbanás valósággal szétszaggatta az épület plafonját, csöveket tépve ki a falból. Víz keveredett az áldozatok vérével - mesélte.

„A mennyezet ránk hullott. Vér volt mindenütt, sérült emberek, csomagok... Romokon át kellett gázolnunk. Olyan volt, mint egy háborús övezetben” - nyilatkozta.

Magyarok is vannak a sérültek között

11:20 - A brüsszeli terrortámadásoknak két magyar sérültje is van - nyilatkozta az M1-nek Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. Hozzátette: magyar halálos áldozatról azonban nincs tudomásuk - valamint a Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járata is épségben földet ért. Az utasok ugyan jelenleg még nem hagyhatják el a repülőgépet, de többekkel is tartják telefonon a kapcsolatot.

12:00 - A legfrisebb hírek szerint csak a Maelbeek metróállomáson történt robbantás eddig 15 halálos áldozatot követelt, valamint 55-en sérültek meg - azaz összesen 27 halottja és 90 sérültje lehet az eseményeknek. A számokat a belga miniszterelnök nem erősítette meg. Charles Michel televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján így összegezte a szerdai terrortámadást: „Amitől féltünk, megtörtént.” A politikus, aki összetartásra és óvatosságra intett mindenkit, elmondta, hogy még senki sem vállalta a felelősséget a Brüsszelt megrázó robbantásokért.

12:55 - A belga egészségügyi minisztérium hivatalos közleményt adott ki a reptéri robbantás áldozatainak számáról: 11 halott és 81 sérült. A metrós robbantásról továbbra is úgy tudni, hogy 15 halottja és 55 sérültje van - akik közül tizet súlyos sérülésekkel ápolnak. Ez utóbbi számokat azonban még nem erősítették meg.

Két magyar kormányalkalmazott sérült a brüsszeli terrortámadásban

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke elmondta: a magyar sérültek kormányalkalmazottak, akik Brüsszelben dolgoznak - írja az Index.

13:55 - A belga hatóságok egy harmadik, sértetlen robbanómellényre bukkantak a reptéren. A mellényt a tűzszerészek detonálták. Korábban egy kalasnyikov is előkerült - valószínűleg ugyanarról a fegyverről van szó, amiről a korai híradások is szóltak, a robbanások előtt ugyanis többen lövésekről is beszámoltak.

14:17 - Maggie de Block, belga egészégügyi miniszter bejelentette, hogy a halálos áldozatok száma 34-re emelkedett. A repülőtéri robbanásokban 14-en haltak meg és 81 a sérültek száma, míg a metróban az STIB-MIVB közlekedési vállalat és az elsősegélynyújtók adataira hivatkozva azt mondta, 20-an vesztették életüket és 55-en sérültek meg. A sérültek közül 10 állapota válságos.

15:00 - Bár hivatalosan még senki nem vállalta a felelősséget a terrortámadásokért, az Iszlám Államhoz köthető szervezeteket több közösségi oldalon is ünnepelnek. Michael Horowitz biztonsági szakértő talált rá az alábbi fotóra, de hangsúlyozza, ez még nem jelenti azt, hogy az Iszlám Állam lenne a felelős a merényletekért.

15:02 - A brüsszeli tűzoltók megerősítették, hogy 14 áldozata volt a reptéri merényleteknek, ők most 92 sérültről beszéltek. Így a támadásoknak összesen 34 áldozata volt, a sérültek száma pedig a metróval együtt már 198.

15:45 - A brüsszeli közlekedési vállalat, az STIB szerint a három kocsiból álló metrószerelvény Maalbeekből éppen a közeli Arts-Loi állomás felé indult, amikor a középső kocsi felrobbant. A kocsi ekkor még az állomás területén volt, ezért a vezető azonnal megállította a szerelvényt, majd evakuálta az utasokat.

15:54 - Jan Jambon belga belügyminiszter háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a támadásokkal kapcsolatban. Közben folyamatos rendőri akciók folynak több brüsszeli kerületben is, nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban. Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel, és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak. A Daily Mail cikkében azt írja, két embert letartóztattak a belga fővárosban.

16:41 - A belga rendőrség fotót tett közzé az egyik, még szökésben lévő terroristáról, miközben az Iszlám Állam időközben az Amaq hírügynökségen keresztül bejelentette, ők követték el a 34 halálos áldozatot és több mint 200 sérültet követelő merényleteket.

17:00 - A BBC azt írja, hogy terrorellenes riasztási készültség marad a 4-es, vagyis a legmagasabb fokozaton, de a brüsszeli krízisközpont enyhít a délelőtti intézkedésein. Már nem kérnek mindenkit arra, hogy maradjon otthon, különleges biztonsági intézkedések mellett újra kinyitnak a pályaudvarok, valamint a 2-es, és a 6-os metróvonalak is, a 4-es azonban továbbra is zárva marad.

17:15 - A Reuters értesülései szerint a Zaventem repülőtéren talált harmadik robbanómellénybe rejtett pokolgépet is megsemmisítették a tűzszerészek.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714094709
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162480_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714094709
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163738_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Anya, szeretlek" - A pilóta dermesztő utolsó szavai, mielőtt a repülőgép lezuhant 135 emberrel a fedélzetén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros