Richárd olcsón megúszhatja Nelly megölését

Javában zajlik Németországban a prostigyilkossággal vádolt Burka Richárd bírósági tárgyalása. Mint ahogy arról a Bors már beszámolt, a húszéves fiatalt azzal vádolják, hogy tavaly 81 késszúrással megölte M. Noémit, a Nelly néven dolgozó szexmunkást a németországi Chemnitzben.

Nelly néven szerepelt az internetes oldalakon a meggyilkolt magyar nő

Burka Richárd következetesen tagadja, hogy ő ölte meg a magyar nőt, de az ügyben az előrelépést az is nehezíti, hogy a legutóbbi tárgyaláson nem jelent meg a 28 éves L. Nóra Judith, a meggyilkolt szexmunkás barátnője. Ő látta utoljára élve Nellyt közvetlenül a gyilkosság előtt, a bíróságon viszont már nem tett vallomást. A német sajtó az üggyel kapcsolatban arról ír, hogy a büntetőeljárás egyik nagy kérdése, a vádlottat nagykorúként vagy fiatal nagykorúként kezelik, ugyanis Richárd 19 éves volt a gyilkosság idején.

Burka Richárdot Németországban vették őrizetbe

Ennek azért van jelentősége, mert a német büntetőjog különbséget tesz a 18–21 év közöttiek és a 21 évesnél idősebb elkövetők között, ez pedig az ítélethozatalnál is fontos lesz. Ha a bíróság nagykorúként ítéli el a vádlottat gyilkosságért, életfogytiglani börtönt kap, amit tizenöt év után felülvizsgálnak. Viszont ha fiatal nagykorúként hoznak ítéletet, legfeljebb 15 évet kap, de automatikusan szabadon távozhat a büntetés letelte után. A tárgyalás október 18-án folytatódik.

Felnyomta a rokonait

A prostigyilkossággal vádolt Richárd apját, ifjabb Burka Ferencet és nagyapját, Burka Ferencet még 2002-ben ítélték el ember­ölésért, de bizonyítékok hiányában végül felmentették őket. Rekordösszegű, 45 millió forintos kártérítést kaptak az államtól. Csakhogy tíz évvel később Burka Richárd besétált a rendőrségre és vallomást tett, ugyanis állítása szerint hallotta apját és nagyapját a gyilkosság elkövetéséről beszélni. Perújítást köve­tően idén nyáron Burka Ferencéket 10 és 12 év fegyházbüntetésre ítélték.