Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor: népszavazás lesz

Délután egy órakor sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Kiderült, hogy népszavazás lesz az Európai Unió kötelező betelepítési kvótájának ügyében.
Délután egy órakor sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Kiderült, hogy népszavazás lesz az Európai Unió kötelező betelepítési kvótájának ügyében.

Szerdán délután egy órakor sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Amikor legutóbb rendkívüli bejelentést tett a miniszterelnök, vagyis egy előre nem beharangozott témában beszélt, a Seuso-kincsek Magyarországra hozataláról szólt 2014 márciusában. Ez volt az első alkalom, hogy Orbánt a Nemzeti Választási Irodánál történtekről is lehetett kérdezni, így nem csoda, hogy a teljes magyar média jelen volt.

Szerda délelőtt kormányülést tartottak, melyben több döntést is hoztak. Kiderült, népszavazást kezdeményeznek az alábbi kérdésben:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Tehát a kormány a kötelező betelepítési kvóták ügyében népszavazást indít.

A kormány szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést a magyar parlamenttől elvenni nem lehet, arról a magyar parlamenten kívül senki más nem dönthet.

- Nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is megváltoztató döntéseket - mondta Orbán.

Ezután újságírói kérdésre a miniszterelnök elmondta, méltatlannak tartja a kedden a Nemzeti Választási Irodánál lezajlott eseményeket, ahol börtönviselt kopaszok akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy benyújtsa népszavazási kérelmét. Ugyanakkor semmiképpen sem akarják összekeverni a szezont a fazonnal, vagyis a kvótaügyi népszavazás bejelentése a legfontosabb kérdés és ez nem említhető egy lapon semmilyen életmódról szóló kérdéssel, vagyis a vasárnapi zárva tartásról szólóval, ezért nem vonható össze e két téma.

Orbán szerint már nem először alakult ki a keddihez hasonló helyzet az NVI-nél, ezért azt kéri a pártoktól és a Választási Bizottságtól, hogy tegyenek javaslatot, hogy hogyan változtassanak a jogszabályokon, hogy lehetővé tegyék, hogy az emberek élhessenek állampolgári jogukkal.

A sajtótájékoztató utolsó kérdését az Origo munkatársa tehette fel, miszerint ha nem mennek el elegen a népszavazásra, a kormány lemond-e. Orbán Viktor erre azt felelte, ezt a kérdést még nem vittaták meg és türelmet kérnek.